Sağlık & Fitness

Trending:


“Yapay zeka ve lazer teknolojileri göz hastalıkları tedavisinde fark oluşturuyor”

Görme yetisi, dünyayı keşfetmemize ve bilgi edinmemize yardımcı oluyor. Göz sağlığının korunması, görme yetisinin devamlılığı için hayati önem taşıyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Efekan Coşkunseven, “Görme yetisinin bozulması, günlük yaşamı zorlaştırıyor ve bağımsız hareket etmeyi engelliyor yani kişinin yaşam kalitesi ciddi şekilde etkileniyor. Yapay zeka ve lazer teknolojileri gibi gelişmeler, göz hastalıklarının...


Polikistik over sendromu için beslenme önerileri! Dilara Koçak yazdı...

Dünyada en sık görülen hormon bozukluklarından biri polikistik over sendromunun (PKOS), yaklaşık her 10 kadından birini etkilediğini biliyor musunuz? Eylül, polikistik over farkındalık ayı. Ben de eylül bitmeden bu konuda güncel araştırmaları ve beslenme yönünden dikkat edilmesi gerekenleri paylaşmak istedim.


İnsan vücudunda 3 bin 600 gıda ambalajı kimyasalı bulundu

Bilim insanları, gıda ambalajı veya gıda hazırlığı sürecinde kullanılan 3 bin 600'den fazla kimyasalın insan vücudunda tespit edildiğini, bunların bazılarının sağlık açısından tehlikeli olduğunu, diğerleri hakkında ise çok az bilgi bulunduğunu açıkladı.


Herkes kilo aldırdığını söylüyor ama... Sporcular kaslarını bu içeceğe borçlu

Süt kalsiyum ve protein deposu bir içecek. Süt yağlı ve yağsız olabilir. Yağlı sütler bol miktarda kalori içeriyor. İşte detaylar...


Novartis, kilo verme ilacı pazarında Eli Lilly ile doğrudan rekabet etmeden nasıl büyümeyi planlıyor?

Kilo verme tedavileri ilaç pazarına hakim olurken, İsviçreli ilaç üreticisi Novartis AG (SWX: NOVN) farklı bir yol seçiyor. Eli Lilly ve Novo Nordisk gibi rakipler, patlama yaşayan zayıflama ilacı pazarını ele geçirmek için yarışırken, Novartis bu çılgınlıktan uzak duruyor. Şirket bunun yerine Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalığı ve en önemli...


Alzheimer, obezite ve şeker hastalıklarının tedavisinde bitkisel ilaçlar araştırılıyor

Alzheimer, obezite ve şeker hastalıklarının tedavisinde bitkisel ilaçların geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürüten Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Zengin, planladıkları proje ile doğal kaynakların sağlık alanındaki potansiyelini geliştirmek istediklerini söyledi.


Bu kış grip sorunu bu besinle bitiyor! Kavanozlardan çıkarmanın zamanı geldi

Grip sezonu açıldı. Sonbahar ve kış mevsiminde sıkça yakalanan problem olan gribal enfeksiyonu bitirmenin çaresi de bu besin: Kekik!


Kitapla Skolyoz Tedavisi

10 yaşındaki Melis, altına kitap konularak skolyoz tedavisinde cerrahisiz şifa buldu.


Kök hücre uygulaması ile eklem yaşlanması durdurulabilir

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) araştırmasına göre, Türkiye'de insan ömrü kadında ve erkekte ortalama 78,6'ya kadar uzadı. İnsan ömrü uzadıkça da nüfusta yaşlanmaya ve yaşlandıkça da daha çok hastalıkla karşılaşılmaya başlandı. Bu hastalıklardan birinin de eklem rahatsızlıkları olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Kütahya, günümüzdeki teknoloji sayesinde yaş ilerlese de eklemlerin yaşının durdurulabilir olduğunu...


Aşılardan önce veya hemen sonra kullanılan ateş düşürücü etkinliği azaltıyor

Denizli Özel Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlter Paydur, aşılardan önce veya hemen sonrasında çocuklara ateş düşürücü ilaç vermenin aşının etkinliğini azalttığını belirtti.


Van’da tedavi olamayan genç kadın, nadir görülen hastalığına İzmir’de şifa buldu

Van’da yaşayan Güler Örnek Taşdemir, halsizlik, kas ağrısı, böbrek rahatsızlığı gibi şikayetleri sonrasında paratiroid bezinde problem olduğunu ve bu bezin olması gerektiği gibi boyun bölgesinde değil, nadir rastlanan şekilde iman tahtasının arkasında olduğunu öğrendi. Başvurduğu hastanelerde Taşdemir’e göğüs kemiği açılarak açık ameliyat yapılabileceği söylendi. Ancak Taşdemir, bir gazete haberiyle bu ameliyatın daha önce Prof. Dr. Özgür...


Narin'in dişleri mi söküldü? Narin'den otopsi için örnek alınamadı! Narin'e ne yaptılar?

Ölümüyle ilgili soru işaretleri bulunan Narin'in, otopsi için örnek alınamaması merak uyandırdı. Narin'in dişlerinin sökülüp sökülmediği konusunda kesin bir bilgi verilmezken, olayın detayları hala belirsizliğini koruyor.


Hem sağlık için hem Aydın’ı tanımak için pedal çeviriyorlar

Aydın Bisikletliler Derneği tarafından yıllardır gerçekleştirilen Perşembe akşamı sürüşleri hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda bisikletçilerin bu haftaki durağı Mesutlu Mahallesi olacak.


Türkiye'de ortalama yaşam süresi 77,3 yıl

Doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu


Sıcak basmaları, geceleri terlemeleri, üşüme! ‘Hastalık değil, doğal bir süreç’

Kadınların, yumurta üretiminin azalması sonucunda bir yıl ve üzeri bir zaman boyunca adet olmaması olarak tanımlanabilen menopoz, ortalama olarak 45-55 yaş aralığında görülüyor. Genetik, egzersiz, beslenme, sigara ve bazı hastalıklar nedeniyle menopozun kimi kadınlarda daha erken yaşlarda da görülebildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meltem Çam, yaşam tarzı alışkanlıklarının menopozu etkilediğini dile getirdi.


3 gün tüketen yaşıyor! Demirde pekmezi sollayan, kan şekerini düşüren süper besin

Süt, özellikle büyüme çağındaki çocuklar ve yetişkinler için önemli bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Ancak herkes süt tüketmeyi sevmez ya da laktoz intoleransı gibi sebeplerle sütü tolere edemez. Süt tüketmeyenler için birçok faydalı alternatif besin mevcuttur. Bu alternatiflerden biri de son yıllarda süper tahıl olarak ün kazanan kinoa.


Çocuklarda çağın tehlikesi obezite: Dijitalleşmeyi avantaja çevirin

Çocukluk çağında giderek daha fazla görülen obezite, sadece fazla kiloları değil, çeşitli hastalıkları da beraberinde getiriyor. Çocuklarda obezite tehlikesine dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, çocukları bu riskten korumak için beslenmeden fiziksel aktiviteye, dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değindi.


Kemik iliği nakli hayata tutunmalarını sağladı: Şanlıurfalı kardeşler sağlığına kavuştu!

Hayatlarını Şanlıurfa'da devam ettiren 2 kardeş, Akdeniz Anemisi (Talasemi) hastalığıyla zorlu bir mücadele verdi. Geçirdikleri bu sıkıntılı sürecin ardından yapılan başarılı kemik iliği nakli ile hayata yeniden tutundular. Şimdi ise sağlıklı bir yaşam sürmenin mutluluğunu yaşıyorlar. İşte tüm detaylar...


Grip mevsimi erken başladı! Hangi ay aşı yaptırmak daha etkili? Bu yıl aşılar neden değişti?

Geçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.


Uzmanından nöro gelişimsel bozukluklar hakkında açıklama

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. İbrahim Zeyrek, nöro gelişimsel bozukluklar hakkında açıklamalarda bulundu.


Karaciğer yağlanmasını hafife almayın! Kanser riski uyarısı

Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, “Tedavi edilmeyen karaciğer yağlanması kansere neden olabilir” dedi.


Selin Irmak KAÇMAZ 100 yıldır rutinini bozmayan da var, sağlığını kahvaltısına borçlu olan da... Asırlık çınarlar uzun yaşam sırlarını anlattı

Vücudumuzun yavaşlamaya başlaması yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucudur. Kas tonusu 30'lu yaşların ortalarından itibaren azalmaya başlıyor ve 60'lı yaşlarda daha da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir kişi 60'lı yaşlarının ortalarına geldikten sonra demans riski katlanarak artıyor. Ancak bu, biraz çalışma, planlama ve biraz da şansla 90'lı yaşlarımıza ve ötesine kadar sağlıklı bir şekilde yaşayamayacağımız anlamına gelmiyor. Tıpkı birazdan...


Balığın 10 faydası! Eylül ayında tüketilecek balıklar neler? Hangi balık kaç kalori...

Eylül ayı, Türkiye'de balık sezonunun başladığı bir dönem olarak kabul edilir. Balığın sağlık için oldukça faydalı olduğunu ve dengeli tüketiminin sağlık ve yaşam kalitesini artırabildiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Balık, içerdiği Omega 3 ve vitaminler ile kalp ve göz sağlığı başta olmak üzere birçok hastalığa karşı oldukça faydalı. Düzenli balık tüketimi ayrıca kas gelişimini de destekler ve kilo kontrolüne katkı sağlar” dedi.


Sürüngen avcısı yılan kartalı

Başta yılan olmak üzere sürüngen avlayarak beslenmesiyle bilinen yılan kartalı, Bursa'daki Karacabey Longozunda görüntülendi.


Bağırsak kanseri belirtileri dışkı yoluyla nasıl kontrol edilir?

Kanser tedavilerinde erken teşhis çok önemli. Bu bağırsak kanseri için de geçerli. Bunun içinse dışkıda olabilecek herhangi bir kanama, kanseri teşhis etmede önem arz ediyor.


1 yıl içinde yaklaşık 7 bin kişiye lenfoma tanısı konuldu

Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, 1 yıl içinde yaklaşık 7 bin kişiye lenfoma tanısı konulduğu anlatarak, bu hastalığın önemine değindi.


Prostat kanseri bilgilendirildi

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri prostat kanseri ile ilgili bilgilendirme standı kurdu.


Süper bakteri krizi derinleşiyor!

Dünya genelinde 7 milyondan fazla can alan koronavirüsten daha büyük bir tehlikeye dikkat çekildi. O tehlikenin adı antibiyotiğe dirençli bakteriler. "Hastane mikrobu" olarak da bilinen bakterilerin, on milyonlarca kişiyi öldürebileceği uyarısı yapıldı. https://haberglobal.com.tr/dunya/super-bakteri-krizi-derinlesiyor-379072


Türkiye'de yaklaşık 800 bin Alzheimer hastası var: Kadınlarda risk daha yüksek

Uzmanı uyardı: 2040 yılına kadar Türkiye'de demans vakalarının iki katına çıkması bekleniyor


Yeni araştırma sonuçları ortaya koydu: Bu gıdalar demans riskini azaltıyor

Kuzey İrlanda'da yapılan bir araştırma, çilek ve çay gibi flavonoid bakımından zengin gıdaların daha fazla tüketilmesinin, demans (bunama) riskini azaltabileceğini ortaya koydu.


Beyin ölümü gerçekleşen şahsın organları 4 hastaya umut olacak

Aydın'da beyin ölümü gerçekleşen 26 yaşındaki hastanın organları, 4 hastaya umut oldu.


Tedavi uzadı kliniği taradı

Bir kişi, tedavi gördüğü diş kliniğine 'tedavi süresi uzadığı' gerekçesiyle silahlı saldırı yaptı.


Obezite, diyabet, depresyon, anksiyete! ‘Nedeni uykusuzluk olabilir, ciddiye alın’

Hayatın vazgeçilmez bir parçası olan uyku, zihnimizin dinlenip yenilenmesini sağlıyor. Son yıllarda artan yoğun yaşam temposu ve stres ortamlarının, birçok insanın uyku düzenini olumsuz etkileyerek, yaşam kalitesini düşürdüğünü söyleyen Uzm. Dr. Yıldıray Tanrıver, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.


Okullarla birlikte sağlık sorunları da başladı

Hem sonbaharın gelmesi hem de okulların açılmasıyla artışa geçmesi beklenen hastalıklardan korunmanın yolu hijyene dikkat etmek ve bağışıklığı güçlendirmekten geçtiğini belirten uzmanlar, aileleri ve öğrencileri uyardı.


Uzmanı uyardı: Rüzgarlı ve fırtınalı havalar bu hastalığı tetikliyor! Çikolata, peynir, dondurma ve kafeinden uzak durun

Sonbahar aylarında migren ataklarının arttığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Gözde Nezir, rüzgarlı ve fırtınalı havalarda migren ataklarına karşı alınması gereken önlemleri sıraladı. Peki migreni tetikleyen diğer durumlar neler? İşte detaylar...


Victoria's Secret meleği Bianca Balti kansere yakalandı! Bu belirtilere dikkat! 'Yılda yaklaşık 106,000 kadın hayatını kaybediyor!'

Victoria's Secret modeli olduğu dönemde podyuma damga vuran Bianca Balti, yumurtalık kanserine yakalandı. Bu süreçte yaşadıklarını takipçileriyle paylaşan 40 yaşındaki İtalyan model açıklamasında "Önümde uzun bir yol var. Ama bunun üstesinden geleceğimi biliyorum" ifadelerine yer verdi. Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre bu hastalık halsizlik, kabızlık, idrar yolu şikayetleri, yeme güçlüğü, sırt ve karın ağrısı gibi belirtilerle ortaya...


Okulda doğru kıyafet ve ayakkabı seçimi önemli

Okula giden çocukların yaklaşık 6-8 saati okulda geçirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, “Çocuklar hava değişimlerine karşı ince ve kat kat giydirilmelidir. Kalın, hava almayan tek kat kıyafetlerden sakınılmalıdır. Okul çağı çocuklarında ayakkabıların sağlığı kadar biçimi de önemlidir” dedi.


Prof. Dr. Gerçekcioğlu: "Aşırı sıcaklıklar bitkilerde mutasyona yol açtı"

Aşırı sıcaklıklar bitkilerde genetik değişimlere ve ciddi bitki ölümlerine yol açarak tarımsal üretimi tehdit ediyor.


Kahve severler dikkat! Zararları ortaya çıktı... 'Günde 3 bardağa kadar...'

ABD'de yapılan bir araştırma, yaşlı yetişkinlerde fazla kahve tüketiminin beyin sağlığında zararlı etkilere yol açabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, günde 3 bardaktan fazla kahve içmenin mantıksal düşünme ve görsel karşılaştırma gibi beyin sağlığının temel göstergelerinde önemli ölçüde düşüş yaşandığı belirtildi.


Piyasaya sürüleceklerdi... Sağlık şartlarına uygun olmayan sucuklar imha edildi

Antalya'da sağlık şartlarına uygun olmayan 2 bin 400 kilogram sucuk, piyasaya sürülmeden ele geçirilerek imha edildi.


Ümraniye Belediyesi’nden psikolojik danışmanlık hizmeti

Ümraniye Belediyesi'ne bağlı Aile Gelişim Akademisi, uzman klinik psikologlar eşliğinde çocuk ve yetişkin terapi hizmetleri sunarak daha sağlıklı bir yaşam için kalıcı çözümler üretiyor.


Şırnak’ta ilk kez kemoterapi portu başarı ile takıldı

Şırnak Devlet Hastanesi’nde ilk kez kanser hastaları için kemoterapi portu işlemi uygulanmaya başlandı.


Obezite, sigara ve doğum yapmamak riski yükseltiyor! ‘Kadınlarda tehlikeli 3 önemli kanser’

Dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon kadına jinekolojik kanser teşhisi konuluyor ve yaklaşık 700 bin kadın bu kanserler nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde de her yıl 12 bin kadına; rahim, yumurtalık, rahim ağzı, tüp, vajina ve vulva kanserlerinden oluşan jinekolojik kanser tanısı konuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum / Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Engin Çelik, jinekolojik kanserlerin yüzde 95 gibi büyük bir oranını kapsayan 3 jinekolojik kanseri anlattı.


Op. Dr. Kaya: “Safra kesesi taşlarından laparoskopik yöntemle kurtulmak mümkün”

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ferudun Kaya, safra taşlarının genellikle kolesterolden veya safra pigmentlerinden oluştuğunu belirterek, “Safra taşları çoğunlukla ağrısız olabilir, ancak bazı hastalarda ciddi semptomlara yol açabilir. Laparoskopik kolesistektomi safra taşı kaynaklı semptomların tedavisinde en etkili ve güvenli yöntemlerden biridir” dedi.


Bilim dünyasında umut veren gelişme: Otizmin şifresi çözüldü mü? Yüzde 89 ila 95 doğruluk oranıyla tespit edebiliyor

Otizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?


Antibiyotik direncine bağlı ölümlerin oranı 2050'ye kadar yüzde 70 artabilir

Bilim insanları, antibiyotik direncine (AMR) bağlı enfeksiyonlardan ölüm oranında günümüzden 2050'ye kadarki süreçte yüzde 70'lere yakın artış yaşanabileceği öngörüsünde bulundu.


Ellerde karıncalanma, gece uykudan uyandıran ağrı... Bu iki belirtiye dikkat! Tedavi edilmezse kalıcı hasara yol açabilir!

Ofis ve ev ortamlarında uzun süreli bilgisayar kullanımı sağlığı bozabiliyor . Doç. Dr. Erdi Özdemir, bilgisayar kullanımına bağlı olarak yaygınlaşan Karpal Tünel Sendromu'nun (Mouse Hastalığı) tehlikelerine dikkati çekti. Peki Karpal Tünel Sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte detaylar...


Flavonoid bakımından zengin gıdaların demans riskini azaltabileceği belirtildi

Kuzey İrlanda'da yapılan bir araştırma, çilek ve çay gibi flavonoid bakımından zengin gıdaların daha fazla tüketilmesinin, demans (bunama) riskini azaltabileceğini ortaya koydu.


Yunusemre’de ücretsiz fizyoterapi hizmeti başladı

Yunusemre Belediyesi, Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirdiği fizyoterapi hizmeti ile halkının sağlıklı günlere kavuşmasına da yardımcı oluyor.


Protein tozunda risk faktörlerine dikkat! ‘Kas yapayım’ derken sağlığınızdan olmayın! Bu besinlerin her biri doğal protein kaynağı

Kemiklerde erimeden alerjiye, karaciğer ve böbrek sorunlarından kansere… Son yıllarda özellikle kas kültesini artırıp vücut geliştirmek amacıyla da kullanılan protein tozları, uzmana danışılmadığında ve bazı kurallara dikkat edilmediğinde sağlığı ciddi şekilde tehlikeye atabiliyor!