NOVARTIS, KILO VERME ILACı PAZARıNDA ELI LILLY ILE DOğRUDAN REKABET ETMEDEN NASıL BüYüMEYI PLANLıYOR?

Kilo verme tedavileri ilaç pazarına hakim olurken, İsviçreli ilaç üreticisi Novartis AG (SWX: NOVN) farklı bir yol seçiyor.

Eli Lilly ve Novo Nordisk gibi rakipler, patlama yaşayan zayıflama ilacı pazarını ele geçirmek için yarışırken, Novartis bu çılgınlıktan uzak duruyor.

Şirket bunun yerine Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalığı ve en önemlisi kanser için radyoligand terapileri (RLT’ler) dahil olmak üzere diğer tedavi alanlarına odaklanıyor.

Novartis CEO’su Vas Narasimhan, CNBC’ye verdiği son röportajda, şirketin kilo verme alanında rekabet etmek yerine, liderlik edebileceği alanlara odaklanma stratejisini vurguladı.

Narasimhan, radyoligand tedavilerinin muazzam potansiyeline dikkat çekerek, bunun ilaç devi için “20 milyar doların üzerinde bir iş” haline gelebileceğini öngördü.

Novartis, RLT portföyünü güçlendirmek için iki kanser tedavisini piyasaya sürerek ve şirket satın alarak önemli yatırımlar yaptı.

Novartis’in kilo verme pazarına yaklaşımı

Novartis kilo verme tedavilerine doğrudan girmese de, sektörü tamamen görmezden gelmiyor.

Kilo verme pazarının önümüzdeki on yıl içinde 200 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaşması bekleniyor.

Novartis, GLP-1 reseptör agonistleri konusunda derinleşmiş olan endüstri ağır topları Eli Lilly ve Novo Nordisk ile doğrudan rekabet etmek yerine, daha hedef odaklı bir yaklaşım benimsiyor.

Narasimhan, Squawk Box Europe’a yaptığı açıklamada, “Bulantı ve kusmayı azaltan veya hastaların kas kütlesini korurken kilo vermelerini sağlayan tedaviler geliştirmeye odaklanıyoruz” dedi.

Novartis’in kilo verme pazarında benzersiz bir konum elde etmek için her iki alanda da aktif olarak araştırma yaptığını doğruladı.

Kilo verme liderlerinden stratejik olarak farklılaşmasına rağmen Novartis hisseleri, yılbaşından bu yana en düşük seviyesinden itibaren %15’ten fazla yükseldi; ancak kilo verme alanında şu anki Avrupa lideri olan Novo Nordisk’i geride bırakamadı.

Novartis hissesi Eylül ayında alım fırsatı mı?

Novartis hissesi son aylarda sağlam bir performans sergilese de Bank of America Securities analistleri şirketin büyüme beklentileri konusunda endişelerini dile getirdi.

Önemli bir yeni katalizör olmadan hissenin daha fazla yükselemeyeceğini savunuyorlar.

Novartis’in hızla büyüyen zayıflama pazarında derin bir rol oynamaktan kaçınma kararı, şüphelerini daha da artırdı.

BofA analistleri ayrıca, Novartis’in popüler kalp yetmezliği ilacı Entresto’ya yönelik artan jenerik rekabeti, hisse senedinin “nötr”e düşürülmesinin bir nedeni olarak gösterdi.

Ayrıca, yakın zamanda erken evre hastalar için FDA onayı alan meme kanseri ilacı Kisqali ile ilgili olarak MSN Labs ile yaşanan patent anlaşmazlığı, uzun vadeli büyüme belirsizliklerini gündeme getirdi.

Bu zorluklara rağmen Novartis, ikinci çeyrekte güçlü sonuçlar elde etti; 12,9 milyar dolar gelir elde etti (bir önceki yıla göre %10 artış) ve hisse başına 1,09 dolar olan kazancı 1,60 dolara çıkardı.

Her iki ölçüm de Wall Street tahminlerini aştı. Dahası, Novartis %3,37 temettü getirisi sunarak, istikrarlı toplam getiri arayan yatırımcılar için cazip bir seçenek haline geldi.

Novartis, odaklanmasını geliştirmeye ve piyasa zorluklarıyla baş etmeye devam ederken, RLT’ler gibi uzmanlaşmış tedavilerdeki uzun vadeli büyüme stratejisi, yatırımcılara mevcut kilo verme çılgınlığının ötesinde umut vadeden getiriler sunabilir.

The post Novartis, kilo verme ilacı pazarında Eli Lilly ile doğrudan rekabet etmeden nasıl büyümeyi planlıyor? appeared first on Invezz

2024-09-18T15:37:49Z dg43tfdfdgfd