Yaşam

Trending:


Tıbbi aromatik bitkilerin kontrolsüz kullanımının sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aybeke, tıbbi aromatik bitkilerin kontrolsüz kullanımının sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.


Uzay yolculuğunun yol açtığı beyin hasarının iyileşmesi en az 3 yılı buluyor

Uzay yolculuğu sırasında yaşanan fizyolojik değişim nedeniyle beyinde oluşan hasarın düzelmesi için en az 3 yıla ihtiyaç duyulduğu ortaya çıktı.


Sabah içtiğinizde metabolizmayı uçuruyor: Türk kahvesine iki damla damlatmak yetiyor!

Türk kahvesinin metabolizmayı hızlandırdığı biliniyor. Şekersiz kahvenin içerisine sıkacağınız birkaç damla limon suyu sizi fit hale getirecektir. İşte detaylar...


Kulak enfeksiyonlarına karşı 7 etkili önlem

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte deniz ve havuz sezonu açılırken enfeksiyonlar tatilleri zehir edebiliyor. Özellikle kulak sağlığı açısından bazı önlemlere dikkat etmek sorunların önüne geçebiliyor.


Kovid-19 virüsünün beyin hücreleriyle birleşebildiği kanıtlandı

Avusturalyalı bilim insanları, Kovid-19 virüsünün beyin dokusuna adaptasyonla kronik sinir sistemi hastalıklarıyla sonuçlanacak nörobiyolojik belirtilere sebep olduğunu kanıtladı.


Tıkanan bağırsakları anında boşaltıyor

Özellikle çok sıvı yiyecek veya içecek tüketmediğimizde başımıza gelen sindirim problemleri, oldukça fazla can sıkıyor. Ancak hem faydalı hem de sindirim rahatsızlıklarınızı giderecek bazı besinler ile bu sorundan çok kısa sürede kurtulabilirsiniz.


Bağırsakları göğüs kafesinde doğdu... İzmir'de sağlığına kavuştu

Bağırsakları göğüs kafesinde İzmir Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde dünyaya gelen bebek, uygulanan tedaviyle sağlığına kavuştu.


3 aydan fazla süren şiddetli baş ağrısına dikkat! Bu hastalıkta erken tanı hayati önem yaşıyor

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, her şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesinin beyin tümörü anlamına gelmeyeceğine işaret ederek geçmeyen, şiddetli ağrı durumunda beyin ve sinir cerrahına görünmek gerektiğini söyledi. Beyin tümöründe esas faktörün genetik kökenler olduğunun altını çizen Doç. Dr. Göçmez “Beyin tümörleri ne kadar erken yakalanırsa tedavi şansı o kadar artar” dedi.


Uzmanlardan güneş gözlüğü tavsiyesi

Özellikle yaz günlerinde uzun süre güneş ışığının etkisi altında kalınmamasını öneren uzmanlar, göz sağlığının korunması için kaliteli ve uzman görüşü alınarak güneş gözlüğü seçilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kalitesiz gözlüklerin gözde kalıcı hasara yol açabileceği de belirtildi.


Cep telefonu beyin tümörlerini tetikleyebilir!

Cep telefonu beyin tümörlerini tetikleyebilir! Özellikle fazlaca elektro manyetik alana maruz kalmanın beyin bariyerini tahrip ederek beyin tümörüne yol açabildiğini ifade eden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Memduh Kerman, uzun süreli cep telefonu kullanımından kaçınılmasının faydalı olacağını söyledi. Beyin tümörüne ailesel yatkınlığın e...


Sarımsağı yıllarca yanlış tüketmişiz!

Yemeklerin baş tacı sarımsak genellikle ezilerek kullanılır. Ancak uzmanlardan peş peşe gelen açıklamada eziciden geçen sarımsak hakkında olumsuz geri bildirimler olduğu ortaya çıkarıldı. Sarımsak eziciden uzak durmak lazım. Peki ezici olmadan sarımsak nasıl kullanılır? İşte yanıtı...


Vücuttaki nikotini söküp atan 5 besin! Sigara içenler haftada 3 kez bu besinleri tüketmeli

Sigara içmek akciğerlere ve solunum sistemine ciddi zararlar verir. Nikotin temizleyici besinler içerisinde bol miktarda vitamin bulunur. Peki hangi besinleri özellikle sigara tüketenler yiyip içmeli? İşte detaylar...


Kraniotomi, ilaca dirençli epilepsi tedavisinde başarıyı arttırıyor

Fransa'da yapılan araştırmada, beyin ameliyatı "kraniotomi"nin ilaca dirençli epilepsisi olan çocuklarda yaşama oranını arttırdığı belirlendi.


Kınanın bu faydasını kimse bilmiyor! Artık bilimsel olarak kanıtlandı

Kına başta ağrı olmak üzere birçok tıbbi sorunun tedavisinde kullanılıyor. Yanma”, “elektrik çarpması”, “batma”, “iğnelenme” benzeri nöropatik ağrıları ciddi biçimde azaltıyor. Halk arasında bu tür ağrılarda deriye kına sürmek uygulamasının boş bir inanç olmadığı, bilimsel bir temeli olduğu anlaşıldı.


Japon diyetisyen açıkladı: Bu besini tüketenler 100 yaşını görür

Uzun ömürlü Japonlar işte bunlarla besleniyor... Dünyanın geri kalanına göre çok daha uzun ve sağlıklı yaşayan Japonların sırrı beslenme alışkanlıklarında gizli. Japonların damak tadı size uymasa da diyetinizde bu besinlere daha fazla yer vermek sağlıklı ve uzun bir ömrü de beraberinde getirebilir.


Akdeniz tipi beslenme kanser riskini azaltabilir

Genç yaşta kolon kanserine yakalanan hastaların sayısı günden güne artıyor. Uzmanlar kolon kanserini önlemek için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Sağlıklı beslenme olarak, kırmızı et tüketiminin minimuma indirildiği, ağırlıklı olarak sebze ve meyve tüketiminin lifli gıdalarla zenginleştirildiği Akdeniz tipi beslenmeyi öneren uzmanlar bu sayede kolan kanseri riskinin azaltılabileceğini vurguluyor.


Dünyada bir ilk; nefes alan, terleyen ve titreyen robot geliştirildi

'ANDI' isimli robot, aşırı sıcaklıkların insan vücudu üzerindeki sağlık etkilerini daha iyi anlamaya yardımcı olmak için üretildi.


Okul çağındaki çocukların yüzde 60 ila 90ında diş çürüğü görülüyor!

Okul çağındaki çocukların yüzde 60 ila 90ında diş çürüğü görülüyor! Sağlık Bakanlığının pandemi öncesinde yaptığı Türkiye - Ağız ve Diş Sağlığı Profili Araştırma Raporuna göre diş çürüğü, globaldeki en yaygın ağız sağlığı problemi olarak görülüyor. Dt. Fırat Toktamışoğlu, diş çürüğüne neden olan durumları anlatarak ağız sağlığında dikkat edilmesi g...


Yedikçe kilo verdiriyor! Diyetsiz, sporsuz zayıflama yöntemi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte herkes kışın aldığı fazla kiloları kısa bir sürede vermenin yollarını arıyor. Hızlı zayıflamak için piyasada pek çok şok diyet bulunur. Ancak bu şok diyetler sağlığı ciddi anlamda tehdit ediyor. Kolay bir şekilde kilo vermek ve yazın fit bir vücuda sahip olmak istiyorsanız mutlaka beslenme listenizi gözden geçirin. Bazı yeşil sebzeler içerisindeki bol lif sayesinde sindirimi düzenliyor ve metabolizmayı...


Tırnak diplerinizi kontrol edin! Organın bitme noktasına...

Vücudumuzda bir çok organımız bize sağlığımız hakkında haberler veriyor. Örneğin tırnak diplerindeki lunula olarak adlandırılan ay şeklindeki beyazlıklar..Lunulanın rengi ve görünürlüğü vücudunuz hakkında önemli bilgiler veriyor.


1 gecede 30 yaş gençleştiren madde! Uyumadan önce sürmek gerekiyor

Cilde iyi gelen ve kırışıklıkları açan güzellik maddelerinin başında gliserin geliyor. 52 yaşındaki TikToker Simply Loretta yaşından daha fazla küçük görünmesinin sırrını açıkladı. Peki gliserinin faydaları neler?


Ahtapotların uyum sağlamak için beyinlerini yeniden yapılandırdığı tespit edildi

Bilim insanları, ahtapotların denizin sıcaklığına uyum sağlamak için beynini yeniden yapılandırdığını ortaya koydu. Independent Türkçe'nin haberine göre, ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Deniz Biyolojisi Laboratuvarı'nın yönettiği araştırma ekibi, ahtapotların bu durumda RNA düzenlemesi yapıp yapmadığını görmek için bir çalışma yürüttü. 8 Haziran...


Hamileliğinin 7. ayında meme kanserine yakalanan kadın doğumdan 4 ay sonra hastalığı yendi

İzmir'de hamileliğinin 7. ayında meme kanserine yakalanan Sema Günalay, doğumdan 4 ay sonra hastalığı yendi. Kemoterapi almasına karşın, kafa derisi soğutma sistemi sayesinde saç dökülmesi yaşamayan Günalay, "Hamileliğim nedeniyle çocuğuma zarar gelir mi diye çok korktum ama korktuğum gibi olmadı. Bebeğime şükürler olsun bir şey olmadı" dedi.


Şenol Kalyoncu Gebelikte egzersiz

Sevgili Hürriyet okurları... Gebelikte uterusun büyümesi ve vücut ağırlığının artmasına bağlı olarak vücudun duruşu değişir.


Sınava girecekler dikkat! Uzman isim hafızayı çelik gibi yapacak besin listesini açıkladı

Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, aşırı şekerli ve yağlı yiyeceklerin sınav performansını olumsuz etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Özyaral, “'Çok şekerli, yağlı ve işlenmiş gıdalardan kaçınarak diyetinize karmaşık karbonhidratlar, omega-3 yağ asitleri ve antioksidan açısından zengin yiyecekler ekleyerek, stres düzeylerini yönetmeye ve sınav performansını artırmaya yardımcı olabilirsiniz" dedi.


Tadına bayılıyoruz ama DNA'yı bozup kalp krizine neden oluyor!

Tükettiğimiz gıdalar üzerine yapılan araştırmalar daha sağlıklı olduğunu düşündüğümüz birçok gıdanın oldukça riskli olabildiğini tespit ediyor. Son yapılan araştırmalarda sevilen birçok yiyeceğin içerisinde bulunan bir maddenin DNA'yı bozarak kanser, diyabet, kalp hastalığı gibi riskli hastalıklara zemin oluşturduğu belirtiliyor.


Büyükçekmece’de Dünya Yoga Günü nedeniyle yüzlerce kadın yoga yaptı

Büyükçekmece'de 21 Haziran Dünya Yoga Günü etkinlikleri çerçevesinde yüzlerce kadın yoga yaptı.


Diş tedavisine giden kadın kâbusu yaşadı: Narkoz sonrası yoğun bakıma alındı

Sancaktepe’de özel bir diş kliniğine tedavi olmak için giden 60 yaşındaki vatandaş, asistan doktorun yanlış müdahalesi sonrasında yüzünde ve vücudunda şişlikler meydana geldi. Uzun süre diş kliniğinde bekletilen ve beraberinde durumu ağırlaşan yaşlı kadın, ailesi tarafından hastaneye kaldırıldı, yoğun bakıma alındı. Diş kliniğinde yapılan müdahale sonrası enfeksiyonun vücuda yayıldığının belirlenmesiyle yaşlı kadın ameliyata alındı.


Guatrın en sık önemli nedeni iyot eksikliği

İyot yetersizliği konusunda uyarılarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, “Guatrın en sık nedeni iyot eksikliğidir, bu nedenle iyotlu sofra tuzu kullanımı çok önemlidir. Fakat iyotun fazlasının da zararlı olduğu unutulmamalıdır” dedi.


Uzmanı açıkladı: İçinde 24 farklı antioksidan var!

Baldan daha az kalorili akçaağaç şurubu daha yüksek mineral ve antioksidan konsantrasyonuna sahip. İçeriğinde 24 farklı antioksidan bulunduğunu belierten Prof. Dr. Vedat Göral, "Akçaağaç şurubu bala göre biraz daha sağlıklı bir seçim. Glisemik indeksi düşüktür, inflamatuar hastalıklarla savaşır, kanseri engelleyici özelliklere sahiptir, cilt sağlığını korur, hazım ve sindirim için faydalı" diyerek önemli bilgiler paylaştı.


Bilim insanları, yaşlanmayı yavaşlatan "yaşam iksirini" keşfetti

ABD'deki Columbia Üniversitesi'nden araştırmacılar, sık sık tükettiğimiz bazı yiyeceklerde bulunan bir çeşit amino asidin, uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olabileceğini ortaya koydu. Sputnik'te yer alan habere göre, araştırmacılar, sık sık tükettiğimiz bazı yiyeceklerde bulunan bir çeşit amino asidin uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olabileceğini keşf...


Omuz ağrısını tetikleyen nedenler

Tüm eklemlerin arasında, omuz eklemi vücudumuzun en hareketli eklemidir. Omuz eklemi; çalışma hayatı, spor faaliyetleri ve gündelik işlerde büyük avantaj sağlayan aynı zamanda travmaya da açık bir eklemdir. Bazı faktörler var ki omuz ekleminde ağrılara neden olur. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.


Araştırma: Sağlıksız beslenmek depresyonu tetikliyor

BMC Tıp Dergisi’nin yaptığı araştırmaya göre, uyku düzenindeki bozulmalar ve sağlıksız beslenme depresif ruh halini tetikliyor.


Bolca tüketiyorduk ama hücreleri alt üst ediyor

Her açıdan sağlığa faydalı milyonlarca besin vardır. Ancak bu besinlerden bazıları kesinlikle aynı anda tüketilmemeli. Alternatif tıp uzmanlarının özellikle uyarıda bulunduğu bu besinler aynı anda tüketildiğinde ölüme bile neden olabilir.


Patates tarlalarında kimyasal gübre tehlikesi

Patates tarlalarında kimyasal gübre tehlikesi Arife Defne ARSLAN- Alperen YILDIZ/SİVAS, (DHA) - SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Eğitim Fakültesi, Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Kartal, sulu tarıma geçişle birlikte Hafik ilçesinde son dönemde şeker pancarı ve patates yetiştiriciliğinin arttığını kullanılan kimyasallar ne...


Lavabo ve giderlerdeki tehlike giderek büyüyor! Ölümle sonuçlanıyor

Lavabolar en çok bakterilerin ve mikropların barınabileceği yerler arasında yer alıyor. Her türlü kirin ve pisliğin su aracılığıyla lağımlara aktarıldığı lavabolarda ve giderlerde birçok tehlike bulunuyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre lavabogiderlerinde çok sayıda mantar organizmasının ve küfün bulunabileceği ortaya çıktı.


Kilo almak için başladığı vücut geliştirme branşında başarıdan başarıya koştu

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencisi Samet Akar (26), kilo almak için başladığı vücut geliştirme sporundaki başarılarıyla dikkati çekiyor.


Evinizde bu tencereden varsa hemen atın! Yıllarca sağlıklı zannedip kullandık

Aneminin yemek pişirme materyalleriyle de ilişkili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ömer Ekinci, evinizde bulunan ve sürekli kullandığınız o tencereler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.


Düzenli kullanımda estetik etkisi yaratıyor! C vitaminine ek olarak bu sıvılar kırışıklıkları açıyor

Cilt bakımına özen göstermek gerekiyor. Kırışıklık, kolajen eksikliği ve kuruluk gibi yaşlanma etkilerini önlemek mümkün. Peki yaşlılığı geciktiren cilt bakımları neler?


İyot yetersizliğini önlemede beslenmeye dikkat

İyotlu tuz kullanmanın iyot eksikliğinin önüne geçmede en önemli adım olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Pekşen, “Cam tuzluklar yerine ışık geçirmeyen tuzluklar tercih edilmelidir. İyot, bulunduğu ortamdan etkilenerek kayba uğradığından koyu renkli bir kapta, karanlık ve serin bir yerde saklanmalıdır. İyot eksikliği, tiroit bezinin normalden daha az hormon üretmesine neden olabilir ve bu da kilo artışı, yavaş...


Altın ödüllü çay demleme tekniği! Meğer yıllarca bilmeden zehirlenmişiz...

En çok tüketilen içeceklerden biri olan çayı yıllardır yanlış demliyoruz. Zehir gibi olan bu demleme yöntemini unutun. Altın ödüllü ve sağlıklı çay demleme tekniğini sizler için derledik. İşte altın ödüllü çay demleme tekniği...


Varis tedavisi ile estetik kaygısına son

Varisin sadece kozmetik değil aynı zamanda ciddi bir sağlık problemi olduğuna dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Tolga Önder, “Varis bacaklarda ağrı, şişlik, ağırlık ve dolgunluk hissi, gece krampları, renk değişiklikleri ve tedavi edilmezse pıhtılaşma, ayak bileklerinde yara oluşumuna neden olabilir. Varis tedavi edilirken estetik kaygılar da ön plana alınmalıdır. Estetik yöntemlerle hiç iz olmadan ya da minimum iz ile varis...


Doktorlar kabızlık dedi, 4. evre kanser çıktı! İngiltere'nin konuştuğu skandal...

Britanya Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) uzmanlarının 'kabızlık' sorunu çektiğini belirttiği 3 yaşındaki bebeğin 4. evre kanser çıkması NHS'yi eleştiri oklarının hedefine oturttu. Küçük bebek zorlu bir tedavi süreci ile karşı karşıya kalırken yanlış teşhis koyan doktorlar hakkında soruşturma başlatıldı.


Kronik ağrıların altında başka bir sebep yatabilir

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanı Dr. Hidayet Şatıroğlu Kavalcı, kronik ağrıların tedavisinde ilk amacın hastanın ağrısını kesmekten önce, altta yatan sebebi ve ağrının mekanizmasının ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.


Türkiye dünyada 4. sırada! Unutkanlıkla ortaya çıkıyor, 40 yaş sonrası için çok riskli

Yaşınızın ilerlemesiyle birlikte Alzheimer hastalığına yakalanma riskiniz artıyor. Dünya genelinde tam 40 milyona yakın Alzheimer hastası olduğu biliniyor. Türkiye ise dünyada en fazla Alzheimer hastasına sahip 4. ülke. Bunamanın en sık nedenlerinden biri olan ve ileri derecede geri dönüşü olmayan Alzheimer hastalığını tetikleyen pek çok faktör bulunuyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Cevdet Bilge, Alzheimer hastalığına dikkat çekerek risk faktörlerini...


Artık özgüvenleri daha yüksek

Türkiye Down Sendromu Derneği'nin hayata geçirdiği Bağımsız Yaşamı Destekleme Programı meyvelerini vermeye başladı. Çocukların artık kendilerine olan güvenlerinin arttığını söyleyen dernek genel sekreteri Fulya Ekmen, 'Birçok eğitim veriyoruz ama hepsinin özünde; 'Ben yetişkin bir bireyim. Kendi kararlarımı kendim veririm. Doğru kararı vermek için desteğe ihtiyacım olabilir. ama bu desteğin farkında olmalıyım ve talep etmeliyim.' bilincini...


Günde 1 avuç yeşil erik yerseniz ne olur? Bu faydasını daha önce kimse duymadı...

Yeşil erik hem tadıyla hem de sağladığı faydalarla sık sık tüketiliyor. Tam bir C vitamini deposu olarak bilinen yeşil erik, kalsiyum açısından da zengindir. Bu nedenle pek çok hastalığa da iyi geliyor. İşte detaylar…


Gerçek hayatta duygusal boşluk yaşayan çocuklar, sanal aileyi daha etkileyici buluyor

Son dönemlerde sıkça ortaya çıkan ve gerçek aile yapısını iyiden iyiye bozan ‘sanal aile’ durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çocuk ve Ergen Ruh Hastalıkları Uzmanı Azad Asafov, "Çocuklar anne ve babadan alamadığı duygusal desteği sanal anne ve babada daha şiddetli hissedebiliyor. Bu açıdan kendilerini terk edilmiş değil de sahipli birey gibi hissedip bu dünyada kaybolabilirler" dedi.


Uzmanı açıkladı: Saçlarda görülen kırılma ve saç derisi kaşıntısının nedeni o vitaminmiş!

Beden ve ruh sağlığının korunması için vitaminlerin doğru şekilde ve uygun dozlarda alınması önem taşıyor. Vücuttaki tüm organ ve sistemleri etkileyen vitaminlerin yetersiz alımı farklı belirtilerle kendini gösterebiliyor. Genellikle doğal yollarla alınabilen vitaminlerin takviyesi için ise mutlaka konu ile ilgili bir uzman doktora başvurulması gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever ve Uzman Diyetisyen Beyza Ersan vücutta görülen vitamin...


Uzmanlardan sıcaklara karşı beslenme uyarısı

Van’da yaz mevsiminin gelmesi ve aşırı sıcakların başlamasıyla birlikte bedende ortaya çıkan su ve mineral kayıpları ile beslenme alışkanlıklarının değişmesinin pek çok sağlık sorununa yol açtığını belirten uzmanlar, vatandaşlara uyarılarda bulundu.