KARACIğERI ZEHIRLEYEN KATKı MADDELERI! MARKET üRüNLERININ YüZDE 80'INDE VAR

Karaciğer enzimlerin olduğu organ. Vücuda alınan besinler karaciğerde sentezleniyor. Peki karaciğerde toksin birikimine neden olan maddeler neler?

Vücudu zehirleyen ve tadı çok lezzetli olsa da acısı çıkan katkı maddeleri var. Cipslere lezzet veren Çin tuzu, trans yağlı fast food ve dahası... Peki karaciğerin fonksiyonlarını zedeleyen zararlı maddeler neler?

ÇİN TUZU

Birçok paketlenmiş hazır gıdada bulunan çin tuzu, karaciğerde iltihaplanmaya yol açabilir.

Diğer adıyla monosodyum glutamat olarak bilinir ancak paketli gıdaların üzerinde hidrolize bitkisel protein, maya özü, Çin tuzu ya da soya ekstresi gibi pek çok farklı şekilde adlandırılabilir.

Paketli gıdalar tüketmek yerine evde kendi atıştırmalıklarınızı hazırlamak çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

CİPS

İçerisinde yoğun miktarda zararlı yağ barındıran cipsler karaciğerin en büyük düşmanları arasındadır.

Trans yağlar ve yüksek tuz miktarı ile cipsler diyabet, felç ve kalp hastalıklarına yol açabiliyor.

KONSERVELER

Konserve ürünler çabuk bozulmaması için yüksek miktarda tuz barındırır.

Tuz ise karaciğer için sağlıksız besinlerin başında gelmektedir.

Bu nedenle hazır konservelerden mümkün olduğunca kaçınmak, karaciğer sağlığını korumada oldukça önemlidir.

FAST FOOD

Patates kızartması, hamburger ve pizza kimsenin hayır diyemediği lezzetlerden olsa da karaciğerimiz için tam bir kabustur.

Aşırı ve yüksek doymuş yağın içerisinde pişen bu tip yiyecekler karaciğerin sindirmesi için fazladan çalışmasına neden olur.

Aynı zamanda kilo alımına ve karaciğer yağlanmasına da yol açarlar.

KIZARTMA YAĞLARI VE MARGARİN:

Sık sık tüketilen kızartmalar yalnızca kilo artışına neden olmaz. Aynı zamanda karaciğer hastalığına yakalanma riskini artırır.

Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, dört ay boyunca trans yağlardan zengin bir beslenme tarzı ile beslenen farelerin dört ay sonunda karaciğerlerinin hasarlandığı görülmüştür

GEREKSİZ KULLANILAN İLAÇLAR:

Herhangi bir uzmana danışmadan, sık sık kullanılan ilaçların karaciğerinizi ciddi bir şekilde yorduğunu unutmayın. Dünya üzerindeki karaciğer hasarı vakalarının büyük çoğunluğunun antibiyotiklerden kaynaklı olduğu biliniyor.

Karaciğer, ilaçları metabolize ederek süzdüğü esnada hasar görebilir. Bu nedenle gereksiz yere antibiyotik ve ağrı kesici kullanmaktan vazgeçilmelidir.

2024-02-10T12:08:15Z dg43tfdfdgfd