Sağlık & Fitness

Trending:


"Yemiyorum yine de kilo alıyorum" diyenler dikkat! Meğer o hastalığın sinyaliymiş

Hormon bozuklukları, adet dönemi düzensizlikler, saç dökülmesi, kilo alımı, cilt problemleri, gebe kalamama gibi kendini belli edebilir ve birçok kadının yaşam kalitesini olumsuz etkiler ve bu bozukluklar altta yatan bazı hastalıkların da belirtisi olabilir. Konu ile ilgili Kadın Hastalıkları Doğum Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, zamanında tanı konulmasının altını çizerek, tedavi edilmediğinde bu durumun kronikleşebileceğini ifade etti.


Bunlara dikkat: Kalp sağlığını olumsuz etkileyen 7 alışkanlık!

Bu listede kalp sağlığınızı korumak için dikkat etmeniz gereken bazı önemli unsurlar sıralandı; işte, kalp sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklar...


Fizyoterapist Zafer Aksungur yazdı: Modern yaşam ve diz sağlığı

Yoğun çalışma temposu, yanlış ayakkabı seçimi ve hareketsiz yaşam, diz sağlığı üzerinde büyük etkilere sahip.


Kuş gribi: ABD hayvanlarla teması olmayan bir insanda görülen ilk vakayı doğruladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), hayvanlarla bilinen bir teması olmayan bir insanda görülen ilk kuş gribi vakasını doğrulandı.


Haftada 1’den fazla yumurta yiyenlerde Alzheimer riski yüzde 47 daha düşük bulundu

Haftada birden fazla yumurta yiyenlerde Alzheimer riski yüzde 47 daha düşük bulundu. Nöroloji Uzmanı Dr. Mihriban Andaç ise içerisinde zengin miktarda bulunan kolin vesilesiyle Alzheimer riskini düşüren yumurtanın mutlaka organik olması gerektiğini vurguladı.


Yüksek hayat kalitesinin sırrı zihninizde! Uzman isim açıkladı!

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, mental sağlık ve stres yönetimi konusuyla ilgili yaptığı açıklamada, olumlu bir bakış açısının mental sağlığı iyileştirebileceğini belirtti ve sağlıklı bir zihnin bireyin yaşam kalitesinin artıracağını belirtti.


Diş sıkma probleminden kurtulmanın 3 yolu

Diş sıkmak veya uyurken dişerimizi gıcırdatmak hem dişlerimi hem de çene eklemimize zarar veren bir poroblemdir. Dişlerini sıkan kişilerde diş yüzeylerinde aşınma, dişlerde soğuk veya sıcak hassasiyeti, diş uçlarında kırılmalar, diş eti hastalıkları, çene ve boyun bölgesinde ağrı gibi problemler görülebilir. Bu problemlerden kurtulmanın veya ortaya çıkmasını engellemenin 3 yoluna gelin beraber bakalım: 1- Bir gece plağı kullanmak Diş hekiminizin...


Bebeklerde "topuk kanı taraması" kalıtsal hastalıkların erken teşhisini sağlıyor

Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniğinde görevli Uzm. Dr. Polat, topuk kanı taramasında alınan kan örneği sayesinde, bebeğin yaşamını etkileyebilecek kalıtsal hastalıklara yönelik önemli tanılar elde edildiğini söyledi.


Kas gücü ve gelişiminde gecikme olan çocuklarınızı ihmal etmeyin

Dünya Duchenne Farkındalık Günü’nde uzmanlar, aileleri bilinçlendirecek uyarılarda bulundu. Duchenne MuskülerDistrofi’nin (DMD) ilerleyici bir kas hastalığı olduğunu vurgulayan Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Topçu, “Kas güçsüzlüğü ve gelişim problemi yaşayan bütün erkek çocuklarında öncelikle DMD’nin araştırılması gerekmektedir” dedi.


Narin'in engelli ablasının ölüm nedeni merak konusu oldu

Narin'in engelli ablasının ölüm nedeni merak konusu oldu


Dikkat eksikliği olan öğrencilerde görülen yaygın belirtiler

Bazı öğrenciler için okul dönemi başlarken dikkat eksikliği belirtileri gözlemlenebileceğini belirten Psikolog Anıl Özcan, “Eğer çocuğunuzda unutkanlık, sık sık dalma, basit hatalar yapma, yönergeleri takip etmekte zorluk, yerinde duramama, sık sık sorular sorma ve eşyalarını kaybetme gibi davranışlar fark ediyorsanız, dikkat eksikliği açısından bir uzmana başvurmalısınız” dedi.


EGZAMA VE MANTARIN KABUSU: 5 dakikada hazırlanıyor: Nasır, kaşıntı ve egzamaya iyi geliyor; mantarın kökünü kurutuyor!

Egzama tahriş edici alerjenlerle temas, çevresel faktörler veya stres gibi uyaranlar sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Nemli veya sıcak ortamlar, dar ya da hava almayan kıyafetler giymek, zayıf bağışıklık sistemi ve spor sonrası ıslak kalmak da mantara neden olabilmektedir. Mantar ve egzamanın rahatsız edici etkilerini doğal yöntemlerle azaltmak da mümkün. Bunlar arasında öyle etkili bir yöntem var ki yalnızca 5 dakikada hazırlanıyor, nasır sorunu...


Evde sağlıklı salça yapmak için bu kurallara uyun

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Betül Merd’de, sağlıklı ev salçası yapmanın ve saklamanın şartları hakkında bilgiler vererek, “Salça zengin tadı nedeniyle mutfaklarda kullanılan çok yönlü bir malzemedir” dedi.


Anne babalar dikkat: Ağır sırt çantaları çocuklarda sağlık sorunlarına neden oluyor

Çocuğu okula gidecek tüm aileler tatlı bir telaş içerisinde de olsa okul alış-verişini tamamladı. Ancak çocukların okulda kullanacakları defter, kitap ve diğer araç-gereçlerini taşıdıkları sırt çantaları kimi zaman aşırı şekilde ağır olabiliyor. Bu durum ise beraberinde bazı sağlık sorunlarını getiriyor.


‘Zekâ geriliğinin nedenlerinden biri iyot eksikliği’

Çözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.


Kardiyoloji uzmanı: “Covid-19 aşılarından sonra kalp krizi oranlarında artış hissettik”

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Arslan, "Covid-19 aşılarından sonra kalp krizi oranlarında artış hissettik. Ancak bu aslında beklenen bir şey. Direkt aşıları da suçlamamak gerekiyor. Çünkü aşılar hastalığı bir şekilde taklit ettikleri için insana daha hafif dokunsun diye bir miktarda olsa bu riski arttırabilirler" dedi.


Migren nedir? Migreni tetikleyen durumlar nelerdir? Uzmanından migren ataklarını azaltmanın yöntemleri

Başağrısı ve Ağrı Çalışmaları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Necdet Karlı, parlak ışık, gürültü, stres, sıkıntı, kimi gıdalar, uykusuzluk, üzüntü veya bazı kadın hastalarda adet döneminin migrenin genel atak tetikleyicileri olduğunu belirterek, bunlarla ilgili alınacak tedbirlerin atakları yarı yarıya azaltabileceğini söyledi.


Serebral palsili Deniz, fizik tedaviyle ilk adımını 7 yaşında attı

Adana'da yaşayan ve 1 yaşında serebral palsi teşhisi konulan Deniz Güvercin, tedavi sürecinin ardından ilk adımlarını atabilmenin ve okula başlayacak olmanın mutluluğunu yaşıyor.


Muş’ta kansere karşı dev zirve

HANDE ATILGAN/MUŞ- Kansere karşı farkındalık oluşturmak için çesitli paneller ve etkinlikler hazırlanan program, 3-8 Eylül arasında tamamlanacak. Programda, uzman isimlerin meslektaşlarıyla yaptığı bilimsel paylaşımların yanı sıra kanseri atlatıp hayatta kalanlar ve hasta örgütleri ile STK’ların deneyimleri de dinlenecek. Muş Valisi Avni Çakır, “Bu etkinlik, il yöneticisi olarak gurur verdi. Sadece Muş için değil bölge illeri için son derece...


Basen yağlarını hızlıca eritiyor! Bir bardak suya katmak yeterli

Basen yağları yürüyüş yaparak ve kalori yakıcı içecekle eriyebilir. Basenleri en sağlıklı şekilde yakmanın doğal formülü sirkedir.


Beslenme çantasında neler olmamalı? Uzmanı açıkladı

Diyetisyen Cansu Arslan beslenme çantaları hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı.


Kulaklığı kullanma süresine dikkat! Meğer sağırlığa götürüyormuş

Teknolojinin gelişmesi ile beraber kulaklık kullanım oranlarında artış gözlemleniyor. Konu ile ilgili Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Remzi Tınazlı, yapılan çalışmaların gün içinde 80 dakika veya daha fazla kulaklık kullanan ergenlerde işitme kaybı görülme sıklığının yüzde 22,3 olduğunu ifade etti. Ayrıca, Tınazlı, işitme kaybı olmaması için alınabilecek önlemleri sıraladı.


Uzmanından okula uyum için velilere öneriler

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Küçükdağ, yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde öğrencilerin okula uyum sürecini kolaylaştıracak önemli tavsiyelerde bulundu.


Wes Streeting, NHS bakım hizmetinin geleceği için üç önemli değişimi özetliyor

İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanı Wes Streeting, NHS’nin uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlamak için işleyiş biçiminde üç önemli değişiklik çağrısında bulundu. Cumartesi günü Londra’da düzenlenen Financial Times Hafta Sonu Festivali’nde konuşan Streeting, bakımın hastanelerden topluma taşınmasının, analogdan dijital sağlık hizmetlerine geç...


Çocuklarda düztabanlık tedavisine erken başlanmalı

Düztabanlık tedavisinin genellikle çocukluk çağında başladığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yalkın Çamurcu, “Çocuklarda ayak kemeri genellikle 4-6 yaşına kadar gelişir. Eğer bu yaşlarda kemer gelişmezse ve semptomlar ortaya çıkarsa, tedaviye başlanabilir. Erken müdahale, uzun vadede daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlar” dedi.


Hem beden hem ruh sağlığını yerle bir ediyor! Basit bir "ekran" demeyin...

İş dışında gün içerisinde uzun süre internette zaman geçirme, oyun oynama ve sosyal medyayı takip etmenin dijital bağımlılığa neden olabileceği, bu bağımlılığın da kişinin gerek ruhsal gerek fiziki sağlığını etkilediği belirtildi. Etlik Şehir Hastanesinde psikiyatri uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Elif Aktan Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alkol, tütün ya da madde kullanımının en önde gelen bağımlılıklar arasında yer aldığını, son yıllarda dijital bağımlılığın da bunlar arasında yer almaya başladığını söyledi.


C, D, B vitamini fark etmez: Hepsinde var, uyuyan kanseri uyandırıyor! 2 uzman anlattı

'Enerjim artsın, C vitamini alayım', 'Güneşe çıkmıyorum, D vitaminine başlayayım, 'Arkadaşım kullanınca saçlarına çok iyi gelmiş, B12 vitamini kullanayım...' Siz de kendi kendinize gıda takviyesi kullananlardan mısınız? Fayda görmek için başvurulan bu yöntemin sonu, uyuyan kanser hücrelerini uyandırmaya hatta ölüme kadar götürüyor! İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya ile Dr. Ender Saraç'ın uyarısı ise oldukça net: Doktor ve tahlil olmadan asla!...


Mahkemeden '800 bin TL'lik ilacı SGK ödesin' kararı

U.T.D'ye, doğumundan hemen sonra solunum sistemi ve sindirim kanalında hasara yol açan, genetik bir hastalık olan 'Kistik fibrozis' tanısı konuldu. Hastalığın tedavisi için yıllık 2 kutu ilaç reçete edildi. Aile, yurt dışından getirilen ve kutusu yaklaşık 800 bin lira olan ilacın SGK tarafından karşılanması için başvurdu. Ancak SGK, söz konusu ilaç geri ödeme listesinde bulunmadığı gerekçesiyle başvuruyu reddetti. Aile de avukatları aracılığıyla...


Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı

Böcek yiyen yarasa popülasyonun azalması, çiftçileri ekinlerini korumak için böcek ilacı kullanmaya teşvik ediyor. Yeni bir araştırmaya göre bu da bebek ölümlerinde artışa yol açıyor. View on euronews


Araştırma: Muz, yulaf ve yoğurt diyabete yatkın çocuklarda hastalık riskini artırıyor

Araştırma ayrıca, brokoli, karnabahar ve lahana gibi sebzelerin de koruyucu etki sağladığını ortaya koyuyor


Uzmanlar uyardı: Beslenme çantası zehirlemesin

Okulların açılmasıyla birlikte uzmanlardan ‘beslenme çantası’ uyarısı geldi: “Ucuz plastikten yapılan beslenme çantaları, tabak, suluk çocuk sağlığını tehdit ediyor. Cam ya da sağlıklı plastik tercih edilmeli.”


Erken menopoz gerçekten korkunç bir şey mi?

Her kadının er ya da geç yaşayacağı menopoz süreci internetin ve medyanın söylediği kadar zor ve korkunç mu? Erken menopoz deneyimiyle ilgili bir kitap da yazmakta olan Pınar Mavi, yaşadıklarını BBC Türkçe için kaleme aldı.


Ölümsüzlük bitkisi olarak biliniyor! Egzama ve sedefin 1. şifası

Reishi mantarı takviyesi yapılmış bir sağlık aracı. Bu mantar yıllar boyunca cilt hastalıklarında kullanılıyor. Peki reishi mantarının faydaları neler?


Hipertansiyon ilaçlarını ne zaman almalıyız?

Tansiyon ilacı kullanırken bu ilacı almak için ideal bir zaman var mı? Bunları akşam yatmadan önce mi yoksa sabah uyandığınızda mı almak daha iyidir? Alınma zamanının ilaçların etkinliği ve kardiyovasküler risk üzerinde etkisi var mı? Bu sorulara cevap vermek için bilim insanları da birtakım araştırmalar yapmışlar. Ben de size birkaç hafta önce Londra’da Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin (ESC 2024) yıllık kongresinde sunulan bir meta-analizden...


Prof. Dr. Tevfik Özlü: "Hava kirliliği akciğer ve kalp hastalıkları, kanser, felç ve diğer pek çok hastalık riskini artırır"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, temiz hava soluma özgürlüğünü korumak için kömür, petrol gibi fosil yakıtlardan temiz yenilenebilir enerjiye doğru adil ve eşitlikçi bir geçiş yapmak gerektiğini söyledi.


İşte Alzheimer riskini azaltan besinler! Bu ikiliyi sofranızdan eksik etmeyin

TÜRKİYE'de yaklaşık 400 bin, dünyada 10 milyon kişide teşhis edilen Alzheimer hastalığının genellikle ileri yaşlarda görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, “Hareketsiz yaşam ve fast- food tarzı beslenmenin bu artışın en büyük nedeni olduğu bilinmektedir. Yüksek kolesterol, kalp damarlarını tıkayarak beyin damarlarına zarar verir ve böylece Alzheimer riskini artırır. Bu yüzden kalp ve damar dostu besinlerden oluşan Akdeniz tipi beslenmeye geçilmelidir” dedi.


İki kadının 15 bardak suyla hayatları değişti!

Sivas’ta yaşayan Fatma Akkuş (58) ve Şadiye Yeniceli (71) aşırı kilo problemi nedeniyle zor günler geçirince kilo vermeye karar verdiler. Akkuş ve Yeniceli, Sağlık Bakanlığı Sivas Merkez İbn-i Sina Toplum Sağlığı Merkezi Sağlıklı Hayat Merkezi'ne başvurarak burada görev yapan Uzman Diyetisyen Ali Can Daşdemir ile görüştü. İlginizi Çekebilir Diyetisyenlerinin düzenli beslenme ve günde 15 bardak su için tavsiyesi üzerine nefes almakta zorlanan ve...


Cilt kanseri riskini 8 kat artırıyor! Korunmak için 2 yemek kaşığı...

Tatil bölgelerinde güneşin keyfini çıkarmak kadar güneşin zararlı ışınlarından korunmak da oldukça önem taşıyor. Özellikle çocukların uzun süre güneş altında kalmaması gerektiği konusunda aileleri uyaran Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer, “Çocukluk çağında su toplayacak ölçüde güneş yanığı geçirilmesi ileri yaşlarda melanom adı verilen deri kanser riskinde 8 kata kadar artışa neden olmaktadır” dedi.


6 adımda okul yolunda sağlıklı beslenme

Okula sağlıklı gitmek ve sonbaharı zinde karşılamak önemli. Hazırlayacağınız beslenme çantalarında mevsim meyvesi, yağlı tohum, süt, kefir, ayran ve tam tahıllı atıştırmalıklara yer verebilirsiniz. Uzun süren yaz tatilinin ardından yarın itibarıyla okullarda ilk ziller çalmaya başlayacak. Beslenme, uyku ve yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştiği yaz dönemi sonrası okula gidecek olan çocukların günlük enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının...


Cilt lekelerinin nedeni de çözümü buymuş! C vitamini sırrı ayna gibi parlatıyor

Cilt üzerinde ortaya çıkan güneş ve bıyık lekeleri birçok kişinin canını sıkan durumlardan biri.Doğru yol haritasını oluşturabilmek için ise güvenli bir bakım rutini hazırlamak gerekiyor.


Psikolog Canyurt, okulların açılmasının çocukların psikolojisi üzerindeki etkilerini anlattı

Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nde görev yapan Uzm. Psk. Ege Canyurt, okulların açılmasının çocukların psikolojisi üzerindeki etkisinden bahsederek, "Okulların açılması genel anlamda bir belirsizlik durumudur. Bu büyük belirsizlik durumu hem okul çağındaki çocukları ve onlardan ötürü ebeveynleri etkisi altına alacaktır. Bu yeni belirsizlik ebeveynler için daha çok stres ve heyecan faktörü içerirken, öğrenciler için yeni bir macera, heyecan ve...


Okulda başarının sırrı doğru beslenme

Sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığının öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimleri ile birlikte okul başarısına da etki ettiğini belirten Doç.Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Tüm enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için okul çağındaki çocukların tüketmeleri gereken besinlerin uygun kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önemlidir. Çocukların sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için, menülerinde, dört ana besin grubundan...


Beyin yaşlanmasının 5 sebebi

Yeni bir araştırma, yaşlanma sürecinde beyin atrofisinin nasıl gerçekleştiğine dair beş farklı modeli ortaya koyuyor. Peki bu modeller nelerdir?


Sporcuların performansı ve sağlığı yapay zekayla belirlenecek

Yıldız Teknik Üniversitesindeki (YTÜ) bilim insanları, sporcuların performansı ve sağlığının yapay zekayla anlık olarak belirleneceği sistem geliştirdi.


Alzheimer’a karşı sihirli yiyecekler

DIŞ HABERLER - Yakın zamanda yapılanaraştırmalar, özellikle Akdeniz diyeti ve MIND diyeti (Akdeniz diyetine benzer, ancak daha az hayvansal gıda içerir) başta olmak üzere iki beslenme çeşidinin bilişsel gerilemeye karşı bir miktar koruma sağlayabileceğini ortaya koydu. Söz konusu diyetler temelde işlenmemiş gıdadan uzak durmayı ve bitki bazlı beslenmeyi temel alsa da uzmanlar bazı yiyeceklerin özellikle “sihirli” olduğunu belirterek Alzheimer’a...


Yağlı ve et ağırlıklı beslenen kişilerde prostat kanseri tehlikesi daha yüksek

Eskiden 80'li yaşlarda görülen prostatın artık 40'lı yaşlara kadar indiğini belirten Prof. Dr. Bülent Oktay, erkeklerin sadece bir damla kan vererek prostat kanseri olup olmadıklarını öğrenebileceklerini söyledi.


Yay: Günlük Burç Yorumları - 9 Eylül

Yay: 9 Eylül günün genel burç yorumları şöyledir


Ruh sağlığı farkındalığı ile intihar önlenebilir

Dünyada son 50 yılda intihar hızının yüzde 60 oranında artış gösterdiğini belirten Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Ensari, dünya çapında önlenebilir ölümlerin en sık nedenleri arasında yer alan intiharın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. İntihar edenlerin çoğunda yüzde 65-95 oranında ruhsal hastalık bulunduğunu belirten Ensari, iyi bir...


Teknolojik cihaz kullanımı çocuk yaşta uyku hastalığına neden oluyor

Uyku hastalıklarının çocuk yaşta ortaya çıkabildiğini ve bunun en büyük etkeninin elektronik cihaz kullanımı olduğunu belirten Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Uzmanı ve Uyku Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Vural Fidan, “Elektronik cihazlarla uğraşma veya ilgilenme süresi ne kadar çok olursa çocukların uykuya dalması ve uykuyu devam ettirme süreçleri o kadar çok etkilenir” dedi.


Avusturalya’da 9 aylık bebeğin üzerine kahve döken saldırgan için insan avı başlatıldı

Avusturalya’da bir parkta 9 aylık bebeğin üzerine sıcak kahve dökerek ciddi yanıklara neden olan 33 yaşındaki saldırganın yakalanması için insan avı başlatıldı.