Yaşam

Trending:


Vitaminler neden harflerle isimlendiriliyor?

İnsan yaşamında hayati önemi bulunan vitaminler, tarihsel süreçte farklı gerekçelerle harflerle isimlendirildi.


Polat yoğun tedavi görüyor

HİLAL ÖZTÜRK/HABER MERKEZİ-Polat’ın birçok kez hastaneye gittiği, tedavisinin evde devam etmesinden bir sonuç alınamazsa, hastaneye yatırılmasının söz konusu olabileceği öğrenildi. Mahir Polat’ın avukatı Erkam Erdem, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Eve geçtikten sonra birçok kez hastaneye gitti. Henüz bütünüyle normalleşemedi. Yakın zamanda yeniden yatarak tedavi olabilme ihtimali günedeme gelebilir” dedi. Avukat Erdem, Polat’ın anksite...


Fitoterapi Uzmanı Dr. Eraslan: Birçok hastalığın sebebi bağırsak tembelliği

Fitoterapi Uzmanı Dr. Mustafa Eraslan, Haberler.com'da Melis Yaşar'ın konuğu oldu. Kolon hidroterapinin bağırsakları su ile temizleme yöntemi olduğunu belirten Eraslan, birçok hastalığın ana sebebinin bağırsak tembelliği olduğunu söyledi. Romatizmal hastalıkların genetik olmadığını savunan Eraslan, kronik kabul edilen hastalıkların tedavisinin mümkün olduğunu dile getirdi.


Çocuklar ve ergenlerde bel ağrısının en yaygın nedeni: Stres kırığı

Doç. Dr. Mustafa Kılıç, çocuklar ve ergenlerde bel ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olan spondiloliz ve spondilolistezis hakkında bilgilendirdi. Spondiloliz’in omurda stres kırığı ya da zayıflık ile ortaya çıktığını belirten Kılıç, düzenli kontrolün önemine dikkat çekti.


Uzmanlardan enerji içeceği uyarısı

Uzmanlar, enerji içeceklerinin içinde bulunan kafein maddesinin, kalp ve sinir sisteminde rahatsızlıklara neden olabildiğini belirterek uyarılarda bulundu.


Uzun ömrün sırrı kraliçe arıda mı?

İşçi arılar, hayatları boyunca doğurgan olan ve yıllarca yaşayan kraliçe arılarla neredeyse aynı DNA’ya sahip olsa da en fazlabirkaç ay yaşayabiliyor. Projenin direktörü Prof. Yannick Wurm, “Kraliçe arıları anlayabilirsek yaşlanmayı durdurmak, insan doğurganlığını artırmak ve hastalıklarla mücadele için dönüştürücü olabilir” dedi., Vitaminle besliyorlar Kovanda işçi arılar kraliçe arıyı, besin ve vitamin açısından zengin bir salgı olan arı sütü,...


Bağırsak ve kemikler kolajenle güçleniyor

Cildin sıkı kalmasını sağlayarak genç görünümü koruyan, kırışıklık oluşumunu önleyen kolajenin tek faydası bu değil. Uzmanlara göre ‘doğru miktarda alınan kolajen' kemik ve kas yapısını güçlendirir, bağırsakların çalışmasını hızlandırır.


Medical Point’ten girişimsel radyolojide uluslararası başarı

İEÜ Medical Point Hastanesi Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Ahmet Memiş'in makalesi, uluslararası alanda 100 farklı bilimsel yayında kaynak gösterildi.


Sigarayı bırakmanızı sağlayacak 10 etkili yöntem

Sigarayı bırakmak sadece fiziksel sağlığınızı değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal sağlığınızı da olumlu yönde etkileyebilir. İşte, sigara içme isteğine direnmenin 10 yolu…


Kışın Süper Meyvesi: Nar

Nar, kış aylarında vücut direncini artıran antioksidan ve besin değerleriyle faydalı bir meyvedir.


Saçtaki belirtiler tesadüf değil! Bakın size ne anlatmaya çalışıyor

Her insanın günlük belirli miktarda saç dökmesi normaldir. Ancak bu dökülme belirgin şekilde artmışsa, vücut bir şeylerin yolunda gitmediğini haber veriyor olabilir. Özellikle mevsim geçişleri dışında yaşanan ani dökülmeler, bağışıklık sisteminden beslenme alışkanlıklarına kadar pek çok farklı faktörden kaynaklanabilir. Saçların eski canlılığını kaybetmesi genellikle ilk olarak yetersiz beslenmeyle ilişkilidir. Protein, vitamin ve minerallerden...


Obezitenin neden olduğu başlıca 8 hastalık

Fast food tüketiminin artması, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam nedeniyle hem ülkemizde hem de dünyada büyük bir risk haline gelen obezite, birçok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır. Obezite, sağlığı bozabilecek aşırı yağ birikimiyle tanımlanan kronik bir hastalıktır.


Menopoz dönemi kadınlarda hangi değişikliklere yol açar?

Menopozun neden olduğu biyolojik ve psikolojik değişikliklerin kadın yaşamında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Op. Dr. Çiğdem Karas, menopoz döneminin kadın bedenine etkilerini anlattı.


Depresyondayım; yemeyecek, ağlayacağım!

Psikolojik destek depresyonda olmazsa olmaz ama beslenme de kritik öneme sahip. Kötü beslenme depresyonun semptomlarını da kötüleştirebiliyor, vücudun ihtiyaç duyduğu şekilde beslenmemesi farklı sorunları da beraberinde getirebiliyor.


Ters Organlı Yiğithan’a Tüp Mide Ameliyatı

Situs inversus hastası Yiğithan, dünya genelinde sadece 30 kişiye yapılan tüp mide ameliyatı geçirdi.


Bahar Yorgunluğu Alerjik Hastalıkların Belirtisi

İmmünoloji uzmanı Prof. Dr. Şadan Soyyiğit, bahar yorgunluğunun 65 yaş üstündeki bireyler için daha fazla etki yarattığını vurguladı. Hava koşullarına uygun giyinmenin, mevsim meyve ve sebzelerinin tüketilmesinin önemine dikkat çekti ve polen alerjisinin bu dönemde sık görülen bir sorun olduğunu ifade etti.


En zararlı yağ seçildi! Ömür törpüsü, yıllarca kandırılmışız

Yağlar yemekleri pişirmek için sıklıkla kullanılır. Yağlar sağlıklı veya sağlıksız olabilir. Yapılan yağ araştırmasının sonucunda neler var? Kanser riskini artıran yağ hangisi?


Mutfakta elinizin altında duruyor! Böbrek hastalığına neden oluyor

Tuzun insan sağlığı için zararlarına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu, fazla tuz tükettiğimizi nasıl anlayabileceğini söyledi. Ramadanoğlu, “İnme, böbrek hastalıkları, osteoporoz ve bazı kanser türleri gibi çeşitli hastalıklar için önemli bir risk etmenidir” dedi.


Kol ve Bacaklarınız Çabuk Morarıyorsa Dikkat!

Selülit zannediliyor, oysa yağ birikmesi, şişlik ve ağrı, lipödem habercisi olabilir! Lipödem yaz aylarında tetikleniyor.


Kronik ağrılı hastalıklar kadınlarda daha sık görülüyor

Türk Algoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gül Köknel Talu, "Diğer toplumlarda da olduğu gibi kronik ağrılı hastalıklar ülkemizde de kadınlarda daha sık görülüyor." açıklamasını yaptı.


Karaciğer hastalıklarında erken teşhisin önemi: Dikkat edilmesi gereken 5 belirti

Karaciğer hastalıkları genellikle sessizce ilerler. Bu belirtilere dikkat ederek erken tanı koymak mümkün olabilir. İşte karaciğer sağlığınız için önem taşıyan 5 uyarı işareti...


Tüp bebek tedavisi kanser hastaları ve ilerde anne olmak isteyenler için de uygun bir yöntem

Tüp bebek tedavisinin yalnızca infertilite tanısı konan çiftlere değil, gebeliği ertelemek isteyen çiftler ve kanser hastaları için de uygun bir yöntem olduğuna dikkat çeken Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nicel Taşdemir "Genetik hastalık, kanser teşhisi aldıktan sonra ya da ilerde anne olmak isteyenler için de tüp bebek yöntemi kullanılıyor" dedi.


Boş mideye insaflı davranın

Beslenme Diyet ve Fitoterapi Uzmanı Buket Ertaş Sefer, Aşırı yemek yemek, mide asidinin artmasına ve hazımsızlık belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açabilir dedi.


’B12 vitamini eksikliği, kilo vermenizi engelleyebilir’

B12 vitamininin enerji üretiminde, sinir sistemi sağlığında ve yağ metabolizmasında önemli bir rol oynadığını belirten Diyetisyen Melisa Karataş, "Kişide B12 seviyeleri düşükse, metabolizma yavaşlar ve vücut daha az enerji harcar. Bu da kilo vermeyi zorlaştırır. Ayrıca, B12 eksikliği kas kaybına yol açarak yağ oranının artmasına neden olabilir" dedi.


Hemofili hastalarının sağlıklı bir ömür sürmesi mümkün

Hemofili hastalarının yaşamın her döneminde kanama sebebiyle hayati tehlikesinin bulunduğuna dikkat çeken Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Bilen, hastaların düzenli tedavi ve takip ile sağlıklı bir ömür sürme şansı bulunduğunu söyledi.


100'den geriye doğru sıfıra kadar 7'şer 7'şer sayın! Sayım için geçerli süre 25 saniyeden uzunsa dikkat! Denge, refleks, cilt ve zihinsel hız testi ile biyolojik yaşını öğren

Uzmanlar sağlık durumunu kronolojik yaşın değil biyolojik yaşın belirlediğini söylüyor. Peki siz biyolojik yaşınızı biliyor musunuz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında biyolojik yaşınızı hesaplamaya yardımcı 4 önemli testi sizin için kaleme aldı. İşte denge, refleks, cilt ve zihinsel hız testi ile biyolojik yaşınızı öğrenmenin yolu... Detaylar haberde...


Beslenme biçimi ve yaşam tarzı kanser hastalığını tetikliyor

Kanser hastalığına yakalanan veya yakalanma riski yüksek olan bireyler için uzmanlar doğru beslenme ve yaşam tarzına dikkat çekti.


Yelda Başaran ‘40 yaşında kadın olmak’ 40 yaş hayatınızda neleri değiştirir?

Yaş bir sayıdır. Yaşın anlamı ise tamamen sizin bakış açınıza göre değişir. Peki neden 40 yaş sendromu yaşanır? 40 yaş hayatımızda neleri değiştirir? Bu yaşımızın tadını en sağlıklı ve verimli bir şekilde nasıl çıkarabiliriz? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda.


Aort yırtılması kalp krizi ve felçle sonuçlanabilir

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, aort damarın yırtılmalarının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirterek özellikle 40 yaş sonrası, yüksek tansiyon veya aort kapak sorunu olan bireylerin yılda bir tomografi çektirmesini önerdi. Prof. Dr. Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in geçirdiği aort yırtılması üzerinden örnek vererek, bu gibi ani gelişen damar yırtılmalarında erken tanı ve düzenli takip ile hayat kurtarılabileceğini vurguladı.


Sigara kullanımı 10 yaşa kadar düştü

Türkiye'de bir çok hastalığın sebebi olarak ortaya çıkan sigara kullanımının 10 yaşa kadar düştüğünü belirten uzmanlar, sigaranın sinsi zararları olduğunu dikkat çekerek, ağıza alındığından itibaren 5-10 saniye içerisinde beyine gittiğini, kan akımına geçtiğini, ağızda değişiklikler yaptığını ve zehirin yavaş yavaş biriktiğini belirtti.


Kemikleriniz için şifa kaynağı: İşte sofranızdan eksik etmemeniz gereken besinler!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak, sağlıklı kemikler için beslenme önerilerinde bulundu


Erzincan'da kanser oldu, eşinden şiddet gördü

Erzincan'da 5 yıl önce beyin kanseri teşhisi alan 34 yaşındaki Sevde Ebru Karslı, çömleklerle hayata yeniden tutundu.


Fazla kiloların gizli nedeni bu sendrom olabilir

Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukların başında gelen Polikistik Over Sendromu (PKOS), doğurganlığı olumsuz etkilemektedir. Polikistik over sendromu, yumurtlama bozukluğuna neden olarak; infertilite(kısırlık), adet düzensizliği, tüylenme artışı gibi şikayetlere yol açmasının yanı sıra tedavi edilmediği durumlarda hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok farklı hastalığa da zemin hazırlar.


İyi bir uyku rutini oluşturmak için uzmanından tavsiyeler

Kaliteli bir uyku, yaşam enerjisi, dikkat ve enerjik hissetme üzerinde olumlu etkiler sağlıyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güney Şenol, iyi bir uyku düzeninin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgulayarak, yeni yılda sağlıklı uyku rutininin nasıl oluşturulacağı hakkında bilgi verdi.


Yetersiz ve kötü beslenme mide kanseri riskini artırıyor

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengizhan Yiğitler, mide kanserinin sigara kullanımı, fazla tuz tüketimi, yetersiz meyve ve sebze tüketimi ve genetik yatkınlık gibi faktörlerle gelişebildiğini belirtti.


Kadınların sessiz salgını, gençleri kalpten vuran hastalık ve aşılar

Kalp hastalıkları söz konusu olduğunda çoğumuz kendimizi bu riskin çok uzağında sanırız. Oysa buzdağının görünmeyen yüzü çok başka. Kalp Sağlığı Haftası kapsamında geçen günlerde Zorlu PSM’de düzenlenen etkinlikte ortaya konan veriler, kalp ve damar hastalıklarının gençleri ve kadınları da ciddi biçimde tehdit ettiğini gözler önüne serdi. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Doç. Dr. Murat Sargın’ın sözleri, bu konuda bir alarm niteliği...


Karnından 23 santimetrelik kitle çıkarıldı: Hayat kalitem arttı

İzmir'de Birgül Ermekin'in karnındaki hayati tehlike yaratan 23 santimetrelik kitle gerçekleştirilen ameliyatla alındı. Sağlığına kavuşan Ermekin, ameliyattan sonra yaşam kalitesinin arttığını söyledi.


Bahar alerjisi eğer tedavi edilmezse astıma kadar ilerleyebiliyor

Bahar aylarında alerjik hastalıklara karşı alınacak önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, "Alerjik rinit dediğimiz bahar nezlesi, eğer uzun süre tedavi edilmezse alerjik astıma kadar ilerleyebiliyor" dedi.


Kısırlık probleminde kimler risk altında?

Kısırlık, günümüzde birçok çiftin karşılaştığı önemli bir sağlık sorunu olarak dikkat çekiyor. Hem kadın hem de erkeklerde farklı nedenlerle ortaya çıkabilen bu durum, modern tıbbın sunduğu gelişmiş tedavi yöntemleriyle büyük ölçüde aşılabiliyor.


Yemiş otu: Doğal bir şifa kaynağı

Yemiş otu, kanserle mücadelede güçlü bir destek sunarken, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Zengin antioksidanlar ve besleyici bileşenlerle dolu bu doğal şifa kaynağı, sağlıklı yaşam için vazgeçilmez bir bitki olarak öne çıkıyor.


Organik Beslenme Kanserle Mücadelede Önemli

Uzmanlar, organik olmayan gıdaların kanseri tetiklediğini ve sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı.


Kalbinizin sesine kulak verin

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre kalp ve damar hastalıkları, dünya çapında sık görülen sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alıyor. Kalp hastalıklarının hem dünya genelinde hem de Türkiye’de en sık görüldüğünü belirten Medicana International İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 18 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor" dedi.


"Sağlığınız için uykunuza öncelik verin"

"İnsan hayatının üçte biri uykuda geçtiği için uyku, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biri olarak sayılıyor" diyen Prof. Dr. Asiye Kanbay, "Fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığın dengede kalması normal bir uyku ile yakından ilişkilidir. Kaliteli bir uyku bağışıklık sistemini güçlendirirken pek çok hastalığın riskini azaltır" dedi.


Gebelikte hipertansiyona dikkat: Anne ve bebeği hayattan koparabilir

Gebelikte hipertansiyon, tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 4-5 kadarında görülürken, dünya genelinde anne ve bebek ölümlerinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Erken tanı ve tedaviyle bu ölümlerin yüzde 60'ı önlenebilirken, hipertansiyon hem anne hem de bebeğin sağlığı için ciddi riskler taşıyor.


Yürüyüşünüz nasıl yaşlandığınıza dair çok şey söylüyor

Yürümek beyninizle kol, göğüs, sırt, karın, pelvis ve bacaklarınızdaki kaslar arasında çok sayıda sinyal alışverişini gerektirir. Nispeten basit görünen bir şey aslında inanılmaz derecede karmaşıktır. Ve yürüyüşünüzün hızı ve akıcılığı sağlığınızın ve ne kadar iyi yaşlandığınızın bir göstergesi olabilir.


Parkinson hastaları nasıl beslenmeli?

Parkinson hastalarının beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Hatice Çil, '' Sebze ve meyvelerden zengin, zeytinyağlı yiyecekler tüketilmelidir. Parkinson’da düşme riski olduğu için kemik erimesine karşı dikkatli olunmalıdır. Tedaviyi yapan doktor mutlaka kalsiyum ile D vitamini değerlerini ölçüp ona göre bir diyet önerisinde bulunabilir. Peynir, süt, yoğurt tüketimi bu hastalıkta kemik erimesine önlem için önemlidir'' dedi.


Şenol Kalyoncu Metabolizmaya ufak dokunuşlar büyük değişiklikler yaratır mı?

Sevgili Hürriyet okurları…Yeterli ve dengeli beslenmenin, uzun ve sağlıklı yaşamın temellerinden biri olduğunu biliyoruz.


Şekeri fırlatmayan tek meyve! Diyet dostu: Metabolizmayı hızlandırıyor

Yeşil elma metabolizmayı koruyor. Aynı zamanda yeşil elma kaloriyi dengeliyor. Şeker hastalarına da şifa olan yeşil elmanın faydaları neler?


On günde geçmeyen bel ağrısına dikkat

Son zamanlarda en sık yakınılan rahatsızlıklar arasında yer alan bel ağrısı hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, medikal tedaviye rağmen yaklaşık 10 günde bel ağrısında azalma olmayan hastaların bir uzmana başvurmasında fayda olduğunu belirtiyor.


Perde Arkasından Hayatımızı Yöneten Orkestra Şefleri

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın büyümeden üremeye, kan şekeri seviyesinden su dengesine kadar hayati fonksiyonlarımızı yöneten hormonlarla ilgili konuştu.