KAşıNTı İçIN HANGI DOKTORA GIDILIR? KAşıNTıYA HANGI BöLüM BAKAR?

Kaşıntı, cilt hücrelerinin ya da cilt ile bağlantılı olan sinir hücrelerinin tahriş olmasından kaynaklanan genel bir rahatsızlıktır. Kaşıntı pek çok cilt hastalığının önemli bir belirtisidir. Aynı zamanda tüm vücudu etkileyen bazı hastalıklar da ortaya çıkar.

 Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

 Vücutta derinin bazı bölgelerinde ya da tamamında görülebilen kaşıntı, pek çok kişide farklı nedenlerden dolayı görülebilen bir durumdur. Kaşıntı boğaz, burun, göz ve makat gibi yerlerde de meydana gelebilir. Bazen çok rahatsız edici bir boyuta ulaşabilen kaşıntının altında, pek çok sağlık sorunu yatabilir.

 Kaşıntının nedeninin araştırılıp tedavi edilmemesi halinde, altında yatan hastalık gittikçe ilerleyebilir ve bunun sonucunda çeşitli cilt sorunları ortaya çıkabilir. Hatta uykusuzluk, şiddetli kaşıntı ve depresyona neden olabilir. Kaşıntının nedenine göre farklı doktorlara gitmek gerekir. Bunlar ise;

Deri Hastalıkları: Kaşıntılı deri hastalıkları içinde en sık görülen egzama (dermatit), Uyuz, sedef hastalığı, bit, suçiçeği ve kurdeşen hastalığıdır. Kaşıntı ise, genellikle derinin belirli bir bölümünü etkiler. Genellikle tahriş olmuş, kırmızı deri ve kabarcıklar da kaşıntıya eşlik eder. Bu gibi sorunlar için dermatolojiye gitmek gerekir.

Karaciğer Hastalıkları: Kaşıntıya yol açan başlıca karaciğer hastalıkları; siroz, hepatit, safra kesesi tıkanıklığı ve pankreas hastalıklarıdır. Karaciğer hastalıklarına bağlı olarak gelişen kaşıntı daha çok sırt bölgesinde sıkça görülür. Kaşıntının şiddeti genellikle gündüz ve kış aylarında daha da artar. Şeker, karaciğer gibi hastalıklardan kaynaklanan kaşıntıların Tedavisi için dahiliye bölümüne başvurmak gerekir.

Kaşıntıya Hangi Bölüm Bakar?

 Genellikle, kaşıntıya dermatoloji bölümü bakar. Kaşıntısı bulunan bir kişi, öncelikle dermatoloji uzmanına başvurmalıdır. Aynı zamanda, dermatoloji bölümüne gitmek gerekir. Deride kaşıntının nedeni olabilecek bazı durumlar tespit edilemezse, kaşıntıya yol açabilecek olan başka hastalıkların da araştırılması gerekir. Öncelikle kansızlık, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, bağırsak parazitleri, tiroit hastalıkları bakımından gerekli incelemelerin yapılması gerekir.

Kansızlık İçin Hangi Doktora Gidilir? Kansızlığa Hangi Bölüm Bakar?

2022-05-23T11:19:51Z dg43tfdfdgfd