Seyahat

Trending:


Anne adaylarına yol rehberi… Normal doğumu destekleyen 7 etkili önlem

Son yıllarda normal doğuma yönelen anne adaylarının sayısı giderek artıyor. Doğum sonrası annenin bebeğini kucağına alıp daha hızlı bağ kurma isteği, normal yaşamına dönüşünün çok daha hızlı olması, bebeğini kucağına alıp daha erken emzirmeye başlaması, doğum sonrası depresyonun daha az olması gibi etkenler normal doğum isteğinde etkili oluyor. Ancak bazı tıbbi durumlarda normal doğum yerine sezaryen bir gereklilik olarak ortaya çıkabiliyor....


Çölyak hastalığının sinsi belirtilerine dikkat

Çölyak hastalığının uzun süre sessiz kalıp yıllar sonra belirti verebildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, “En temel bulgu ishaldir, ancak her hastada görülmeyebilir. Karında şişkinlik, ağızda tekrarlayan yara, zayıflama, kansızlık, eklem ve kemik ağrıları, infertilite, tekrarlayan düşükler, osteoporoz, saç dökülmesi, migren, duygu durum değişikliği de görülebilir. Hastalığın tedavisinin temel unsuru glutensiz beslenmektir....


Polikistik Over Sendromu nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, kadınlarda görülen Polikistik Over Sendromu'na (PKOS) dikkat çekti. Prof. Dr. Öner, "PKOS şeker ve tansiyon hastalığı gibi kronik bir rahatsızlıktır. Üreme çağında bizlere sıklıkla adet düzensizliği, tüylenme ve hızlı kilo alma gibi şikayetlerle başvuran kadınlarda yaptığımız ultrasonda, PKOS görünümü hormonlarla veya yumurtalık rezervinin 4’ten yüksek olduğunda fark edilir" dedi.


Karaciğer büyümesinin 5 belirtisi! Bu hastalıklara neden olabilir

Karaciğerin normal boyutlarının üzerinde genişlemesi, karaciğer büyümesi olarak adlandırılıyor. İnsan vücudundaki en büyük iç organlardan biri olan karaciğerin büyümesi (hepatomegali), çoğu zaman başka bir sorun ya da hastalığa bağlı olarak gelişiyor. Karaciğerin büyümesi hastalar tarafından bir süre fark edilmiyor. Karında şişkinlik veya dolgunluk hissi, karnın sağ üst bölgesindeki ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan sorunun tedavisi için altta...


Yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilir

Yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilir. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ, konu hakkında detaylı bilgiler verdi.


Sadece 60 saniye yetiyor! Konsantrasyonunuzu yüzde 100'e çıkarıyor, erken ölüm riskini azaltıyor

Araştırmalara göre günde sadece 1 dakika squat yapmanın birçok faydası var. Zihni boşaltan ve kan akışını hızlandıran squatın faydaları neler?


Ağrı'da sis ve soğuk hava etkili oluyor

Ağrı'da soğuk hava ve sis etkili oldu.


PrEP: Araştırmalar, önleyici HIV ilacının son derece etkili olduğunu kanıtladı

T24 Sağlık Bir çalışma, HIV'in vücuda bulaşmasını durduran bir ilacın oldukça etkili bir önleyici tedavi olduğunu öne sürdü. İngiltere genelinde 24 bin kişiyle yapılan araştırmanın sonuçları "güven verici" olarak tanımlandı. İngiltere'de binlerce kişi halihazırda cinsel sağlık klinikleri aracılığıyla PrEP ilacını almaya başlarken, kadınlar da dahil...


Serenad Altan Ramaray’la yoga ve şifaya giden yol

Değerli okurlar... Bu hafta konuğum, Ankara’daki ilk yoga merkezi kurucularından olan Ramaray Hakdan Agun... Ramaray ile yoga üzerine derin ve bir o kadar da yoga bilimi hakkında bilmek istediklerinize ışık tutan bir sohbet gerçekleştirdik.


Ani kilo kaybı, ağrı ve yutma güçlüğü bu hastalığına işareti olabilir

Subakut tiroidit, tiroid bölgesinde ağrı ve rahatsızlığa neden olan nadir bir tiroidit türüdür. Bu duruma sahip kişilerde ayrıca hipertiroidizm belirtileri de görülür ve daha sonra hipotiroidizm belirtileri gelişir. Subakut tiroidit sıklıkla geçici olsa da tedavi edilmezse kalıcı komplikasyonlara neden olabilir. Prof. Dr. Murat Hakan Terekeci, subakut tiroidit hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.


Van’da "PedalVan" projesiyle sağlıklı yaşam bisiklet turu düzenlendi

Van’ın İpekyolu Belediye ile Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün desteği ile “PedalVan” projesiyle sağlıklı yaşam bisiklet turu düzenlendi.


Arazide rahatsızlanan avcının yardımına UMKE yetişti

Niğde'nin Altunhisar ilçesinde ava giden ve rahatsızlanarak geri dönemeyen şahsın imdadına UMKE ekipleri yetişti.


Kronik ağrılarla başa çıkmanın 8 yolu

Op.Dr. Kerem Bıkmaz, kronik ağrılarla ilgili konuştu. Bıkmaz, "Gevşemek, gerginliği bedeniniz ve zihninizden çıkarıp atmaktır" dedi.


Kaygılar uykusuz bırakıyor

İnsanlar, neden uykuya kolaylıkla dalamadıklarını hiç sorgulamazlar.


Dr. Bilgin: "Diyabetik retinopati körlük ile sonuçlanabilen ciddi bir göz hastalığıdır"

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Bilgin, Diyabetik retinopati (şeker hastalığına bağlı göz bozuklukları) hakkında bilgiler verdi.


Bağışıklığı en fazla o besinler güçlendiriyor! Hastalıklara geçit vermiyor, şifa deposu

Bağışıklığı güçlendiren besinler araştırılıyor. Vücuttaki iltihabı azaltan ve vitamin desteği veren besinler neler? İşte yanıtı...


INVAMED ve ARTVEN Sağlık’tan aortik sağlık için iş birliği

INVAMED ve ARTVEN Sağlık arasında Endovasküler tedavisinde büyük öneme sahip Aortik ürün gruplarından olan STENA Akım Yönlendirici Çok Katmanlı Stent Sistemi ve ATLAS Stent Graft ürün grupları için Türkiye genelinde tek yetkili distribütörlük anlaşmasını imzaladı.


‘Hastalarıma Dr. Google’a bakmayı yasaklıyorum’

Gastroenterologlar dünyada 73 binden fazla kişinin katıldığı bir tarama çalışması yaptı. Türkiye ‘somatizasyon’ konusunda yüzde 37,7 oranıyla dünyada birinci. Yani 3 kişiden 1’i hasta değil ama ‘mış gibi’ hissediyor. Hekimlerle nedenlerini konuştuk.


Uzmanından lenfödem hakkında uyarı

Saygı Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Ekip Lideri Uzman Fizyoterapist Duygu Kaya, lenfödem fizyoterapisti olarak lenfödem tedavisi hakkında açıklamada bulundu. Kaya, “Düzenli egzersiz yapmak, ödemin kontrol altında tutulması için önemli bir faktördür” dedi.


Başak: Günlük Burç Yorumları - 4 Aralık

Başak: 4 Aralık günün genel burç yorumları şöyledir


Korkulan oldu! Çin'i günlerdir esir alan virüs Danimarka ve Hollanda'ya da sıçradı

Çin ve Hindistan'ı etkileyen gizemli pnömoni virüsü, artık Avrupa'da da tespit edildi. Hem Danimarka hem de Hollanda'daki tıbbi yetkililer, virüsün yayıldığını doğruladı. Çin'de solunum hastalıklarında büyük bir artış yaşanırken, Hindistan'da bazı eyaletler virüsle mücadele için hazırlıklarını sürdürüyor. Virüsün belirtileri arasında boğaz ağrısı, tükenmişlik ve uzun süreli öksürük bulunuyor.


1 hayat kurtarmak için 10 dakika yeter

Dünyada ve ülkemizde birçok hasta kök hücre nakliyle yeniden hayata tutunuyor. Bağışçı olmak için Kızılay’ın kan alma merkezine uğrayıp numune vermek yeterli. Bu, kısa süren ve oldukça basit bir işlem. Fakat bu basit işlemin hayatları değiştiren önemli bir etkisi oluyor.


"Şah damarı tıkanıklığı ölümcül hastalık listesinde ikinci sırada"

Asya Vasküler Cerrahi Derneği (ASVS) Başkanı Prof. Dr. Hakkı Tankut Akay, dünyada kardiyovasküler hastalıklarda kalp dışındaki ölümlerden sonra ikinci sırada şah damarı tıkanıklığının yer aldığını belirterek, rutin kontrollerin hayat kurtardığını bildirdi. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Akay, 24. ASVS Kongr...


Kantaron bitkisi binbir derde deva

Sarı kantaronun başta antidepresan olarak yaygın bir şekilde kullanıldığını belirten 'Bitkilerin Profesörü' Aysun Bay Karabulut, birçok derde derman olan kantaronun faydalarını yazdı.


Depresyonun tatlı ilacı, faydaları saymakla bitmiyor

Tadıyla mest eden bitter çikolatanın faydaları saymakla bitmezken kanser, parkinson ve alzheimer hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunuyor.


Cilt kırışıklıkları hastalıkların sebebi olabilir

Cilt kırışıklıkları ve cilt sağlığı ile hastalıklar arasında bir ilişki olabilir. Yıpranmış veya sağlıksız bir cilt, Parkinson'dan tip 2 diyabete kadar yaşa bağlı neredeyse her hastalık için önemli bir risk faktörü olarak ortaya çıkabilir. Op. Dr. Leyla Arvas konu hakkında bilgiler verdi.


Göz tembelliği nedir, neden olur?

Göz tembelliğinde bir gözün diğerine göre daha zayıf gördüğünü söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Semih Urvasızoğlu, “Göz tembelliğinde yaşantımızda hayati önemi olan 3 boyutlu görme -derinlik hissi- ve cisimleri daha rahat ayırt etmemizi sağlayan ‘kontrast duyarlılık’ bozulur. Ayrıca el-göz koordinasyonu ve uzaysal konum algılaması gibi global hareket algılaması bozuklukları oluşabilir. Göz tembelliği hastalarının yetişkin...


Aile sağlığı merkezlerinde aşı takip cihazlar bozuldu, izleme yapılamıyor

Sağlık Bakanlığı, aile sağlığı merkezlerine (ASM) dağıttığı aşıların soğuk zincir kurallarına uygun derecede korunabilmesi için kullanılan aşı takip sistemi cihazlarının (ATS) ihalesini başka firmaya verdi. Yeni firmanın cihazlarda yaptığı yazılım değişikliği, cihazların yanlış alarm vermesine neden oluyor. Cumhuriyet gazetesinden Merve Kılıç'ın ha...


Felçte erken teşhis hayata hızlı bağlıyor

İnme dünyada en sık görülen nörolojik hastalıklar arasında bulunuyor.


Yağları vücudun dışına itiyor! Bağırsakları coşturan ve kilo verdiren süper besin

Kiraz sapı ödem attırıcı bir besin. Kiraz sapı kalorilerin yakılmasını sağlıyor. Vücutta ödem bırakmıyor. Peki kiraz sapı faydaları neler?


Özgüven eksikliği neden olur ? Nasıl giderilir?

Özgüven, çocukluktan bu yana yaşadıklarımızın etkisi ve maruz kaldıklarımızla şekillenerek oluşur. Bazı kuramlara ve teorilere göre genellikle 1 yaşına kadar olan süreç, özgüven için oldukça önemlidir. Yani karnı zamanında doyurulmayan, altı kirli bırakılan veya gerektiğinde sevgi ve ilgi ihtiyaçları karşılanmayan çocuklarda kendine güven zedelenebilmektedir.


Lenfomada bu belirtilere dikkat

Lenfomanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve tedaviyle yüz güldürücü sonuçlar alınabileceğini söyleyen Hematoloji Uzm. Prof. Dr. Elif Birtaş Ateşoğlu, "Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tanı konulduğu sürece tedaviyle uzun süreli sağ kalım elde edebiliyoruz. Hastanın gece uyanıp çamaşır değiştirecek kadar terlemesi, 6 ayda kilosunun yaklaşık yüzde 10’undan fazlasını kaybetmesi, sebepsiz ateşlerinin olması ve dirençli...


Dozunda tüketilmeyen bitki çayları bu organları bitiriyor! Hipertansiyon, böbrek yetmezliği ve dahası...

Bitki çayları şifalarıyla biliniyor. Çok fazla yeşil çay tüketmek hipertansiyona neden oluyor. Sakinleştirici ve detoks etkili adaçayını abartarak tüketmek ise böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor. İşte detaylar...


Yediğiniz her şeyin psikolojinizi de etkilediğini biliyor muydunuz?

Beslenme alışkanlıklarımız fiziksel sağlığımızı olduğu kadar zihin ve ruh sağlığımızı da doğrudan etkiliyor. Bu gerçek, her geçen yıl çok daha fazla kişinin odak noktası olmaya başladı. Öyle ki, 2024 Sağlıklı Yaşam Trendleri’nde ilk sıraya, “Beslenme ile zihin sağlığını koruma” yerleşti. Peki, bu ne anlama geliyor? Hadi gelin, bugün yiyeceklerin ruh sağlığımız üzerinde ilaç gibi nasıl etki ettiğine bir göz gezdirelim. Buğra Adil Buyrukçu yazdı...


Geliştirilen mobil uygulama ile serebral palside erken tanı sağlanıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) geliştirilen ADA isimli mobil uygulama, yapay zeka desteğiyle bebeklerde serebral palsi hastalığında erken tanı imkanı sağlıyor.


100 binde 2 kişide görülen hastalığından kurtuldu

Hatay’da yaşayan 71 yaşındaki Mustafa Vural, 100 binde 2 kişide görülen ‘Zenker divertikülü’ hastalığından ameliyatla kurtuldu. Yapılan operasyonda 5 santimetrelik kesi ile soluk borusunun arkasındaki kitle temizlenen yaşlı adam, aylar sonra ilk kez kebap yiyebildiği için mutlu olduğunu söyledi.


"Kök hücre naklinden sonra iyileşmiş 6 HIV vakası var"

"Kök hücre naklinden sonra iyileşmiş 6 HIV vakası var" Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Ertek, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle toplumu bilgilendirmenin önemine vurgu yaparak, "Bu hastalık, 42 yıldan beri dünyada bir pandemi halinde ...


Kanser tedavisinde yeni yöntem: Kişiye özel tedavi

Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanser tedavisinde kişiye özel genetik ve moleküler analizlerle ortaya çıkarılan akıllı ilaçlara ilişkin, “Akıllı ilaçlar kemoterapiden farklı olarak büyük oranda sadece kanser hücrelerini hedefliyor ve dolayasıyla yan etki oranı daha az oluyor” dedi. Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanser tedavisinde kullanılan kişiye özel tedavi yöntemini değerlendirdi.


İSTANBUL-?LENFOMA TEDAVİSİNDE ERKEN TANIYLA YÜZ GÜLDÜRÜCÜ SONUÇLAR ALMAK MÜMKÜN?

Lenfomanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve tedaviyle yüz güldürücü sonuçlar alınabileceğini söyleyen Hematoloji Uzm. Prof. Dr. Elif Birtaş Ateşoğlu, "Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır.


Klinik olarak saptanan gebeliklerin yüzde 10-15’i düşükle sonuçlanmakta

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Akın Evsen, çocuk sahibi olmaya hazırlanan çiftlerin yaşadığı en büyük travmalardan biri olan gebelik kayıpları, çoğu anne adayının psikolojisinin bozulmasına ve çaresizlik hissine kapılmasına neden olduğunu belirterek, "Klinik olarak saptanan gebeliklerin yüzde 10-15'i düşükle sonuçlanmakla beraber bu durumun tekrar etmesi yani tekrarlayan gebelik kayıplarında oran Yüzde 3 ila...


Uzman isim uyardı: Rahim ağzı kanserlerinin en büyük nedeni HPV enfeksiyonlarıdır

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Tuğut, rahim ağzı kanserinde düzenli olarak PAP Smear testi yaptırılmasının önemine dikkat çekti.


Durmuş: "Çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişiminde beslenme çok önemli"

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi için beslenmenin oldukça önemli olduğunu belirterek, "Sağlıklı beslenme alışkanlığı, yerli ve doğal ürünlerimizi tüketme ve üretme bilinci oluşturmak, öğretmenlerimizin ve velilerimizin ortak gayreti ile oluşacaktır" dedi.


Uzm. Psk. Gökçe: “Stresin tükenmişlik sendromuna dönüşmesini engelleyin”

SAMSUN (İHA) – Uzman Klinik Psikolog Buse Gökçe, stresin uzun vadede ciddi problemlere yol açtığını belirterek, ‘tükenmişlik sendromu’na dönüşmemesi için uyarılarda bulundu.


Dünya AIDS Günü: HIV hakkında bilinen 5 yanlış inanış

HIV tedavisi, virüsü tespit edilemeyecek düzeye indirecek kadar etkili olmasına rağmen virüsle ilgili damgalama devam ediyor View on euronews


Zeytinyağının yaşam içinde kullanım alanları! Sıkışan fermuarları açıyor, ahşapları koruyor

Zeytinyağı sağlıklı bir madde. Zeytinyağı günlük hayatta da kullanılabiliyor. Çıkmayan etiket yapışkanı zeytinyağı ile çıkabilir. İşte detaylar...


6 saatten fazla oturan kadınlar tehlikede! Araştırmalar şok etti, rahim duvarı...

Kadın sağlığını birçok araştırmacılar masaya yatırıyor. Kadın hastalıklarını tetikleyen unsurlardan biri de hareketsiz yaşam. İşte detaylar...


Kırışıklık karşıtı doğal maske tarifi! Dermatologlar şiddetle uyarıyor, Güneş'ten kaçın

Güneşlenmek ve solaryum bronz bir ten için ideal olabilir. Ancak uzmanlar cildi yaşlandıran ve kurutan bu iki aktiviteye karşı çıkıyor. Peki solaryum neden zararlı? İşte yanıtı...


Ebru Şallı o meyve olmadan kahvaltıya oturmuyor! İltihapla mücadelede bir numara, antioksidan deposu

Ebru Şallı her kahvaltısında mutlaka avokado tüketir. Ceviz, bal veya limon eşliğinde avokadoyu tüketen Ebru Şallı formunu bu meyveye borçlu. İşte avokadonun faydaları...


Engelli Çocuklara Yönelik Hipoterapi Etkinliği

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen hipoterapi etkinliğinde özel gereksinimli çocuklar mutlu bir gün geçirdi. Manej alanında at binen ve çeşitli etkinliklere katılan çocukların mutluluğu gözlerinden okundu.


Hem lezzetini bozuyor hem sağlığımızı... Eti yanlış çözdürmek hastalıklara yol açabilir! 11 soruda etleri sağlıklı çözdürme rehberi

Etin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...