Trending:


Yutma güçlüğü yüksek ihtisasta tedavi ediliyor

İnme, Parkinson, Demans gibi nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülebilen yutma güçlüğü (Disfaji), Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarıyla tedavi ediliyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, gastroenteroloji, genel cerrahi, kulak burun boğaz ve nöroloji gibi birçok alanda görevli doktorlardan oluşan ekip tarafından değerlendirilen hastalar, uygun tedavi programı ile sağlığına kavuşuyor.


Bulaş yolları ve belirtilere dikkat! HIV/AIDS, Ülkemizde 1985’ten beri bildirimi zorunlu hastalık listesinde

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nevin İnce, 2024 yılında 45 bin 835 kişinin HIV pozitif birey olduğunu ifade ederek AIDS ile ilgili sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere inanılmaması gerektiğini söyledi.


Sahte içkiden ölümler artıyor

İstanbul’da, sahte içkiden zehirlenenlerin sayısı 86’ya, ölenlerin sayısı 33’e yükseldi. Hastanede tedavi gören 48 kişiden 3’ü entübe edildi. Tutuklanan Agazhan Ovezov, sahte alkolleri üretmediğini, bir tekel bayisinden alıp sattığını söyledi.


Salmonella bakterisine karşı uzmanından uyarı

İzmir’de kumpir yedikten sonra kaldırıldığı hastanede vefat eden Servet Polat’ın yediği kumpirde “Salmonella” bakterisi bulundu. Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı ve Biyomühendis Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, özellikle çiğ ve az pişmiş et ürünleri, yumurta, pastörize olmayan süt ürünlerinde yaygın olarak ortaya çıkan ve dikkat edilmediğinde ölümcül olabilen bu bakteriye karşı uyarılarda bulunarak, sağlıklı bir yaşam için gıda...


Kırık kalp sendromuna dikkat: Aşk acısı öldürür mü?

Romantik bir ilişkinin sona ermesi, ruhta sevilen birinin ölümü kadar büyük bir ızdırap yaratabilir. Ancak uzmanlar, yalnızca psikolojik olduğu tahmin edilen bu durumun, fiziksel sağlık üzerinde de ciddi etkileri olabileceğini savunuyor.


Şehitkamil’den kadınlara aşı müjdesi

Şehitkamil Belediyesi tarafından önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen dünyada her iki dakikada 1 kadının ölümüne neden olan rahim ağzı kanserine karşı dileyen kadınlara ücretsiz HPV aşısını yapılacak.


Van'da 25 Bin Hasta Evde Sağlık Hizmetinden Yararladı

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Evde Sağlık Birimi, 2024 yılı boyunca 25 bin hastaya evde sağlık hizmeti sundu. Ekipler, yatağa bağlı hastalara ve kronik rahatsızlığı bulunan bireylere gerekli tedavi ve destek sağlıyor.


Bebek Dostu Sağlıklı Hayat Merkezi unvanını aldı

Düzce Merkez Sağlıklı Hayat Merkezi, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği sağlık ilkelerine uygun olarak "Bebek Dostu Sağlıklı Hayat Merkezi" unvanını kazandı.


Kış aylarında nem cilt için büyük ihtiyaç

Soğuk havalar ve düşük nemin cilt sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Işıl Turan, kış aylarında hyaluronik asit ve retinoik asit kullanımının önemine dikkat çekerek, düzenli nemlendirme ve profesyonel cilt bakımlarının cildi yenileyip koruduğunu vurguladı.


Asla karıştırmamanız gereken 11 temizlik ürünü!

Aman dikkat, bunlar şakaya gelmez


Rutin kalp muayenesi hayat kurtardı

Kalp rahatsızlığı olmamasına rağmen rutin kontrol amacıyla başvurduğu hastanede kalbindeki iki damarında çok ciddi darlık tespit edilen 60 yaşındaki Mustafa Akçil, robotik cerrahi kalp ameliyatıyla sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.


Rutinlerinizi atlamayın, uzun yaşamı garantileyin

Sabahları güne nasıl uyandığınız bütün gününüzün nasıl geçeceğini belirler. Dahası yaşam boyu uyguladığınız rutinler sağlıklı bir yaşamın da ayak sesleridir. Araştırmalar da sabah rutinlerimizin uzun yaşamakla bir bağlantısı olduğuna işaret ediyor. Peki, bu bağlantı nasıl yorumlanıyor? Gelin hep beraber bakalım... Sabah rutinleri, sağlıklı hormon üretimi, metabolizma ve uyku-uyanıklık döngüleri de dahil olmak üzere vücudu zinde tutan sirkadiyen...


Burun ameliyatı olmak için gitti, bütün iç organlarının ters yerde olduğunu öğrendi! Dünyada yapılan 47'nci işlemle kurtuldu

DİYARBAKIR'da tüm iç organları ters olup, yıllarca bu durumdan endişe etmeyen ancak geçen hafta karın ağrısı şikayeti ile gittiği hastanede safra kanalında taşlar olduğunu öğrenen Mehmet Şükrü Ak (59), risk taşıyan ERCP işleminin ardından sağlığına kavuştu. Operasyonu yapan ekibin başındaki Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mustafa Zanyar Akkuzu, dünyada organları ters olan hastalarda ERCP işleminin sadece 46 kişide uygulandığını hatırlatarak,...


Kanseri yenen Şimal'den yeni paylaşım! Buna da şükür

Uzun süre kanser tedavisi gören daha sonra sağlığına kavuşan Şimal, Instagram hesabından paylaşım yapmaya devam ediyor. Sağlığına kavuşan Şimal, kendisini sevenlerinden habersiz bırakmıyor. Verdiği kiloları geri aldığını duyuran Şimal, 'Buna da şükür toparlıyoruz yavaş yavaş' dedi.


Kolon kanseri önlenebilir bir hastalıktır

Hem erkeklerde hem kadınlarda en sık görülen kanserlerden biri olmasına karşın kolon kanseri yaşam kaybına neden olmaya devam ediyor. Üstelik istatistiklere göre artık çok daha erken yaşlarda görülüyor. Bu denli önemli olan bu sorunun önüne düzenli yapılacak taramalarla geçilebilmesinin aslında bir anlamda şans olduğunu söyleyen İç Hastalıkları, Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, risk olsun ya da olmasın toplumdaki herkesin 45...


"Bronşiolit 2 yaş altı çocuklarda ve 6 aydan küçük bebeklerde daha ağır seyrediyor"

"Hastalığın ilerleyebilme riskini azaltmak için çocukların beslenmesine özen gösterilmesi gerekir"


Sahte alkol can yakmaya devam ediyor: "28, 30'lu yaşlarda kaybettiğimiz hastamız var"

Can kayıplarına neden olan sahte alkole karşı denetimler devam ederken uzmanlar uyarıyor. Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Özgür Dikme, “Bir miktar daha sık karşılaşmaya başladık. Yaklaşık son 2 aylık süreçte toksik alkol maruziyeti nedeniyle 42 başvuru var. Bir kısmının tedavisi yoğun bakımda devam ediyor, servislere devredilen hastalarımız var. Hasta grubu daha çok erkek birey; genç, orta yaş. 28, 30'lu yaşlarda kaybettiğimiz hastamız var. Genç, güçlü, sağlıklı bir birey olmak maalesef tek başına koruyucu bir faktör olmuyor. Tedaviye başlangıç zamanı, riskli klinik öykü çok önemli” dedi.


Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi sağlık turizminde öncü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, sağlık turizminde Karadeniz Bölgesi'ne öncülük ediyor.


Dikkat: Öldürebilir! Bir Lezzet Uğruna Riske Girmeyin

Zehirli mantarlar ölüme kadar giden çeşitli sağlık problemlerine neden olabiliyor. Prof. Dr. Bülent Aydınlı, "Zehirli mantar karaciğer enzimlerini bir anda yükselttiği için şuur bulanıklığına, solunum yetmezliğine neden oluyor ve ölüme kadar gidebiliyor" dedi önemli uyarılarda bulundu.


Metabolizmayı hızlandırıp karnı dümdüz yapıyor! Kilo vermek isteyenler dikkat: ‘12 saat tok tutuyor!’

Sağlıklı beslenme kilo kontrolünün yanında, enerji seviyesini artırır ve kronik hastalıklara karşı korur. Uzmanlar, kilo vermek isteyen kişilere düzenli olarak egzersiz yapıp diyet programlarına eksiksiz devam etmelerini öneriyor. Bunun yanında zayıflama sürecini doğal yöntemlerle de hızlandırmak mümkün. Bu doğal yöntemlerin arasında öyle etkili bir besin var ki hem metabolizmayı hızlandırıyor hem de saatlerce tok tutup karnı dümdüz yapıyor.


Meme Kanseri Ameliyatlarının Önemi Kanıtlandı

San Antonio'daki sempozyumda, koruyucu ameliyatların meme kanseri riskini azalttığı gösterildi.


Fuat: Mücadele etmezsek kaybetmiş oluruz

“İnsanların insanlar için yarattığı hayat şartları çok uzun zamandır çetin ve kötü. İnsan da kötülüğün müptelası… Elimizden geldiğince medeni ve iyi biri olmamız gerekiyor. Mücadele etmezsek kaybetmiş oluruz. Böyle bir lüksümüz yok”


Modern çağın gizli takıntısı: Mutluluk korkusu

Mutluluk, modern insanın en çok peşinden koştuğu hedeflerden biri. Ancak birçok kişi, mutlu olduğu anlarda bile içten içe bir tedirginlik yaşıyor. Bu durum bilimsel literatürde “mutluluk korkusu” ya da “çerofobi” olarak adlandırılıyor. Klinik Psikolog İrem Uyar’a göre bu korkunun arkasında, geçmişteki olumsuz deneyimler ve toplumsal inanışlar var.


Karlı ve buzlu yolda yürümenin püf noktaları

Uzmanlar, karlı ve buzlu zeminlerde düşmeler sonrası meydana gelen ortopedik yaralanmaları önlemek için ayakkabıdan yürümeye, zeminden yük taşımaya kadar her şeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.


Depresyona ilişkin 300den fazla genetik risk faktörü bulundu

Depresyona ilişkin 300den fazla genetik risk faktörü bulundu Olumsuz deneyimler ve stres gibi faktörler depresyon riskini artırabilirken, depresyonun genetik bileşeni olduğu da biliniyor. Sonuçları, "Cell" dergisinde yayımlanan araştırmada, depresyon riskini artıran genetik faktörler ele alındı. Toplamda 29 ülkeden, 5 milyondan fazla insanın geneti...


Prof. Dr. Abdulvahap Akyiğit: “Baş ve boyun kanserinde erken tanı hayat kurtarır”

Fırat Üniversitesi (FÜ) Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Akyiğit, baş ve boyun kanserleri hakkında bilgi vererek, bu hastalıkta erken tanının önemine dikkat çekti.


Kanseri Tetikleyen En Önemli Etkenlerden Biri: Obezite!

Op. Dr. Mehmet Mehdi Deniz, obezite ameliyatlarının kanserle ilişkisini ele aldığı konuşmasında, “Obezite, yalnızca kilo problemi değil, aynı zamanda ciddi metabolik hastalıklara ve kanserlere yol açan önemli bir risk faktörüdür. Obezite cerrahisi, özellikle hormon duyarlı kanserlerde belirgin bir azalmaya yol açıyor” dedi.


Rahim Ağzı Kanseri Tarama ve Aşı ile Azalıyor

Dr. Mehmet Dolanbay, aşı ve tarama artışının rahim ağzı kanseri oranlarını düşürdüğünü vurguladı.


Hem sağlığı hem de sosyal hayatı olumsuz etkileyen ‘ağız kokusu’ sorununa karşı uzmanlardan uyarı

Özel CNG Diş Kliniği hekimlerinden Dt. Oğuz Selim Yardımcı kadın erkek ve yaş sınırı olmaksızın insanların sağlığını ve sosyal hayatını ciddi derecede olumsuz etkileyen ağız kokusunun bir çok nedeni olduğunu ancak bu sorunun arık çözümsüz olmadığını belirtti.


Salmonella Tehlikesi: Gıda Güvenliği Hayati Önem Taşıyor

İzmir Buca’da meydana gelen üzücü bir olay, salmonella bakterisi kaynaklı gıda zehirlenmesi endişesini yeniden gündeme getirdi. 60 yaşındaki Servet Polat, kızı ve torunuyla yediği kumpir sonrası rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Taburcu olduktan iki gün sonra hayatını kaybetmesi, bu bakterinin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Ancak bu tehlike yalnızca dışarıda tüketilen yiyeceklerle sınırlı değil. Evdeki mutfaklarda da ciddi riskler bulunuyor. Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile salmonella bakterisini ve alınması gereken önlemleri konuştuk.


Gülümseme, işe alım sürecini etkileyebiliyor

Hayatta bazı anlar oluyor ki kişilerin tüm birikim, yetenek ve hayallerini tek bir fırsatta ortaya koyması gerekebiliyor. İş görüşmeleri de bu anlardan biri olarak sayılsa da görüşme odalarında iyi bir izlenim oluşturmak için kişilere ayrılan zaman sınırlı oluyor. Medicana Sağlık Grubu Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Dt. İlayda Dal, bu kısa sürede yalnızca söylenenlerin değil, görünümün ve enerjinin de önem taşıdığını belirterek, “Sağlıklı...


Kütahya Şehir Hastanesi’nde ilk kez kordosentez işlemi gerçekleştirildi

Kütahya Şehir Hastanesi Perinatoloji Bölümü, anne karnındaki bebeğin sağlığını incelemek için ileri bir tanı yöntemi olan kordosentez işlemini başarıyla gerçekleştirdi.


Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özkaya'dan HMPV virüsü uyarısı: 2 yaşından küçük çocuklarda ciddi enfeksiyonlara yol açıyor

"Grip benzeri belirtiler gösteren kişiler, özellikle çocuklar, evde kalmalı"


Seyahate Çıkacaklar Dikkat! Hava Değişimi Bu Hastalığı Tetikliyor! Akciğer Embolisi Vakalarında Artış

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Kadir Çoban, yüksek ve düşük basınç değişikliklerinin emboliyi tetiklediğini belirterek “Özellikle hava basıncındaki ve nem oranındaki değişikliklere bağlı olarak meydana gelen yüksek basınç ve düşük basınç dalgalanmaları neticesinde pıhtılaşma eğiliminin arttığını görmekteyiz” dedi.


ABD'de kuş gribine bağlı ilk insan ölümü gerçekleşti

ABD'nin Louisiana eyaletinde 65 yaşının üzerinde olduğu belirtilen bir hasta, H5N1 olarak da bilinen kuş gribi virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. ABD'de ilk insan vakası olarak bildirilen hasta H5N1 olarak da bilinen kuş gribi virüsü nedeniyle öldü. Sağlık Departmanı yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden kişinin, ölü kuşlarla temas ettikten sonra ...


Muş’ta 3-6 yaş grubu çocuklar için “Gelişimsel Değerlendirme ve Takip Programı” başlatıldı

Muş İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan “3-6 Yaş Grubu Çocukların Gelişimsel Değerlendirme ve Takip Tarama Programı” ile çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimleri kapsamlı bir şekilde değerlendiriliyor.


Pahalı gargaralara taş çıkarıyor! Bakteri yuvası ağzı gıcır gıcır yapıyor

Ağız ve diş temizliği birçok rahatsızlığın önüne geçiyor. Sağlıklı ve temiz dişler bakterilerden uzak oluyor. Peki ağız bakımının olmazsa olmazı gargara evde nasıl yapılır?


İşlenmiş kırmızı etin fazla tüketimi demans riskini artırabilir

Harvard Üniversitesine bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden araştırmacılar, sosis ve salam gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti.


Stres vertigo sebebi olabilir

Vertigo, başka hastalıkların habercisi olabilir.


Doç. Dr. Seçil Pervane, lenfödemde erken tanının önemine dikkat çekti

"Meme kanserine bağlı cerrahi ya da diğer tedavileri yaşayan her 4 kadından 1’inde karşılaştığımız bir durum"


Fulya Soybaş Kumpirle gelen ölüm... Salmonella riskine dikkat

İzmir Buca’da kızı ve torunu ile yediği kumpirden zehirlenerek hastaneye kaldırılan 60 yaşındaki Servet Polat’ın taburcu olduktan iki gün sonra hayatını kaybetmesi, salmonella bakterisi endişesini büyüttü.


Oğul Babasını Bıçakladı

Psikolojik sorunları olan genç, babasını hastaneye götürme isteğine öfkeyle bıçakladı.


Sahte içki kabusu büyüyor... Can kaybı 30'a çıktı

İstanbul'da, sahte içki nedeniyle hastanelere başvuran 83 kişiden 30'u hayatını kaybetti.


Beyin Pili Teknolojisi Depresyon Tedavisinde Yeni Umut Oluyor

Beyin pili, Parkinson ve diğer nörolojik hastalıkların yanı sıra depresyon tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Uzmanlar, bu teknoloji sayesinde hastaların yaşam kalitesinin arttığını vurguluyor.


Yapay zeka, kanser tedavisinde yeni ufuklar açabilir

İstanbul Aydın Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen webinarla sağlık sektöründe yapay zekâ (YZ) kullanımının kanser araştırmalarındaki rolü tartışıldı.


Uzman Dr. Yakar: İri ve Uzun Çocuklar Sağlıklı Değil

Uzman Dr. Funda Emren Yakar, çocukların iri ve uzun olmalarının sağlıklı oldukları anlamına gelmediğini vurguladı. Önemli olanın çocukların doğduğu zamanki persantil gelişimi olduğunu belirtti.


"Okulların tatile girmesiyle üst solunum enfeksiyonları azalacak"

"Bulaşı azaltmanın yolu da hasta kişilerin, enfekte kişilerin bu virüsü diğerlerine bulaştırmaması, yaymaması"


DSÖ: En Az 8 Kişi Hayatını Kaybetti! Marburg Virüsü Nedir, Nasıl Bulaşıyor, Belirtileri Neler? Marburg Virüsü Ne Kadar tehlikeli? Marburg Virüsü Salgınlarının Görüldüğü Yerler

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Tanzanya'da Marburg virüsü salgını şüphesi nedeniyle en az sekiz kişi hayatını kaybettiğini duyurdu. Peki Marburg virüsü nerelerde görüldü, nasıl bulaşıyor, tehlikeleri neler? İşte detaylar...


Yetersiz uyku demans riskini artırıyor

Yapılan çalışmalar, yetersiz uyku ile demans riski arasında doğrudan bir bağlantı bulunduğunu gösteriyor


Safra kesesi taşı kadınlarda daha sık görülüyor

“Safra kesesi taşları; kilolu kişilerde, hızlı kilo alıp verenlerde, kadınlarda ve 40 yaş üstü bireylerde daha sık görülmektedir” diyen Prof. Dr. Mahir Kırnap, safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme başta olmak üzere dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.