UZMANı AçıKLADı: BU BILGILER 10 KIşIYE ULAşıRSA EN AZ BIR KIşININ HAYATı KURTULUR: BEYIN KANAMASıNı ANLAMANıN EN BASIT YOLU!

Herşeyin Öncesinde teşhis çok Önemlidir.Bir nöroloji uzmanı şöyle der: Önemli olan beyin kanaması teşhisini koymak ve 3 saat içerisinde bunu tedavi ettirmek -ki bu hiç de kolay değil.

Beyin kanaması semptomlarını anlamak çok zor olabilir. Fakat bu konuda bilgisiz olup beyin kanaması geçiren kişiye müdahale edilmezse, beyni çok ciddi zararlar görebilir. 

Doktorlar, artık herkesin aşağıdaki 4 adımı uygulamakla bunu kolayca anlayabileceğini söylemektedir.

Kişinin gülümsemesini istemek (eğer yapamazsa = Felç demektir)

Kişinin çok basit bir cümle söylemesini istemek (“Bu gün çok güzel bir gün”) gibi.

3.Kişiden her iki kolunu birden kaldırmasını istemek.

4.Kişiden dilini dışarı çıkartmasını istemek. Eğer yamulmuşsa bu da felç geçirdiğine işarettir. Eğer kişi bu dört adımdan birini yerine getiremiyorsa – “lütfen” derhal acil servise haber veriniz ve doktora telefonda durumu izah ediniz.

BEYİN KANAMASI NEDEN OLUR?

Beyin kanaması riskini artıran hastalıklar ve yaygın nedenler şunlardır:

Yüksek tansiyon

Beyin kanamasının en sık nedeni olan kronik yüksek tansiyon, damar duvarlarını zayıflatarak kanamalara neden olabilir.

Anevrizma

Damarın zayıf bir bölgesinin kan basıncı sebebiyle şişerek bir baloncuk oluşturmasıdır. Kimi anevrizmalar, henüz patlamadan, komşuluklarındaki hassas bölgeler nedeniyle göz kapağında düşüklük, görme kusurları gibi belirtilere neden olabilmektedir. Anevrizmalar patladığında ise beyin kanaması meydana gelir.

Kafa travmaları

Özellikle trafik kazaları ve yüksekten düşme ile kafaya alınan darbeler sonrasında görülür.

 

Kan samarı anomalileri 

Beynin içindeki ve çevresindeki kan damarlarındaki doğumsal olarak gelişen kimi zayıflıklar ve yanlış bağlantıları ifade eder, kanamaya neden olabilir.

 

Amiloid anjiyopati

Bazen yaşlanma ve yüksek tansiyon ile ortaya çıkan kan damarı duvarlarının anormalisidir. Büyük bir kanamadan önce çok küçük, fark edilmez kanamalara neden olabilir.

2023-06-08T12:31:38Z dg43tfdfdgfd