Püf Noktası

Trending:


Kaliteli yaşam haplarla değil doğru beslenme ile mümkün

Haplarla uzun ve sağlıklı bir ömre sahip olmak imkansız. Yapmanız gereken doğru, dengeli ve doğal beslenmek. Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez yazdı... (Sabah)


Kulak kiri sağlığınız hakkında neler söylüyor?

Alzheimer'dan kansere kadar kulak kiri, kişinin sağlığı hakkında çok değerli göstergeler barındırabilir. Bilim insanları şimdi bu maddenin kimyasını analiz ederek hastalıkları teşhis etmenin yeni yollarını arıyor.


‘Erken yapılan kahvaltı kalp sağlığını koruyor’

GASTROENTEROLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, güne sağlıklı başlamanın, hayatın temel taşını oluşturduğunu ve sabah 6-8 arasında yapılan erken kahvaltının, enerji vererek kalp sağlığını koruduğunu söyledi. Erken kahvaltının kansere karşı kalkan olduğunu ve yaşam kalitesini artırdığını belirten Göral, doğru zamanda yapılan kahvaltının sağlık açısından önemini anlattı.


Kalp damarlarında pıhtı oluşumunu önlemek

Kalp damarlarının pıhtı ile tıkanması özellikle pandemi sonrasında çıkan tartışmalarda ön plana çıktı. Gelin nasıl önlem alabiliriz bir göz atalım. 1. Sağlıklı yaşam tarzı benimsemek: Dengeli beslenme: Damar sağlığı için doymuş yağlardan ve trans yağlardan kaçının. Sebze, meyve, tam tahıllar ve Omega-3 açısından zengin besinler tüketin. Tuz tüketimini sınırlayarak tansiyonu kontrol altında tutun. Düzenli egzersiz: En sık olarak önerdiğimiz...


Uzmanlardan enerji içeceği uyarısı

Uzmanlar, enerji içeceklerinin içinde bulunan kafein maddesinin, kalp ve sinir sisteminde rahatsızlıklara neden olabildiğini belirterek uyarılarda bulundu.


Sağlıklı bir ilişkinin belirtileri: 5 önemli işaret

Herkesin ilişki dinamikleri farklıdır çünkü bireylerin ihtiyaçları değişiklik gösterir. Ancak, sağlıklı bir ilişkinin temelinde değişime uyum sağlama yeteneği yatar. İşte sağlıklı bir ilişkinin öne çıkan özellikleri...


Uzmanı sıraladı: Çocukların bağışıklığını güçlendiren besinler

Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Hasret Ayyıldız Civan, çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri sıraladı.


Başkale’de öğretmenlere sağlıklı yaşam eğitimi

Van'ın Başkale İlçe Dağlık Müdürlüğü tarafından bireylerin sağlık okuryazarlığı düzeyini artırarak, sağlık hizmetlerinden daha etkin yararlanmalarını sağlamak ve yaşam kalitelerini yükseltmek için ilçede görev yapan öğretmenlere egitim verildi.


Tip 3 diyabette üç adım

Dünya genelinde her 10 yetişkinden birinin diyabetle mücadele ettiğini biliyor musunuz? Diyabet yaşam kalitesini etkileyen en önemli sağlık problemlerinden biri iken yeterli ve dengeli beslenmek ise kan şekerini düzenleyen en önemli faktörler arasında. Diyabet, pankreastan salınan insülin hormonunun etkinliğinin azalması sonucu, kandaki şeker miktarının yükselmesi ile seyreden bir hastalık. Temel olarak iki başlık altında incelenir. Tip 1...


Exosome tedavisinin vücut üzerindeki etkileri

Geleneksel tedavi yöntemlerinin ötesine geçerek, hücresel düzeyde yenilenmeyi hedefleyen modern tıp yaklaşımları arasında dikkat çeken yöntemlerden birinin de exosome tedavisi olduğunu belirten Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi Başhekimi ve Mesul Müdürü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Banu Kenar, bu tedavinin hücreler arası iletişimi düzenleyen doğal biyolojik mekanizmayı kullanarak vücudun kendi kendini iyileştirme...


Fizyoterapist Nur Özkalay: Fizik Tedavi Yaşam Kalitesini Artırıyor

Fizyoterapist Nur Özkalay, fizik tedavi uygulamalarının yaşam kalitesini artırdığını vurgulayarak, bu alandaki tedavi yöntemleri ve hastalıklar hakkında bilgi verdi.


Duş almak için en doğru zaman belli oldu! Akşam mı, sabah mı daha faydalı?

Mikrobiyoloji uzmanı her gün duş almak gerektiğini, ideal zamanın sabah olduğunu açıkladı. Uzmana göre, sabah duşu gece vücutta biriken ölü deri hücrelerini, teri, bakterileri temizliyor.


Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.


Ayça Kaya 6 adımda İkinci beynimiz bağırsaklarımızı sağlıklı tutmanın yolları

Sağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.


Stres, Düzensiz Uyku, Sıcaklık Artışı... Yazın Bu Hastalığı Tetikliyor

Yaz aylarında sıcak hava ile birlikte, stres, yaşam tarzındaki bazı değişiklikler bağışıklık sistemini zayıflatarak zona hastalığına zemin hazırlıyor. Peki zona hastalığına karşı alınması gereken önlemler neler? İşte detaylar...


Kromun vücuttaki etkisi

Krom, vücut için gerekli olan eser elementlerden biridir. Genellikle metabolik süreçlerde yer alır ve insülinin etkisini artırarak kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Vücut için faydaları Kromun başlıca faydaları şunlardır: 1- Kan şekeri kontrolü: Krom, insülinin etkisini artırarak hücrelerin glikozu daha verimli kullanmasını sağlar. Bu, kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. 2- Kolesterol seviyelerini düzenleme:...


KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac'ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.


Metabolizmayı hızlandırmak için

Metabolizma, vücudunun yemekle aldığın besinleri enerjiye dönüştürme sürecidir. Bu enerji, nefes almak, kalbin çalışması, vücut ısısının korunması, kaslarının çalışması gibi hayatta kalmak için gereken tüm işlevlerde kullanılır. Metabolizma; Ne kadar hızlı çalışırsa, o kadar çok kalori yakarız. Ne kadar yavaş çalışırsa, yediklerimiz o kadar kolay yağa dönüşür. Neden yavaşlar? Metabolizmanın yavaşlaması, aslında doğal ama istenmeyen bir süreç...


Ne ayran ne çay kahve için! Sağlığa faydaları ağzı açık bıraktı

Kahve günün her saatinde uyanıklık durumunu artırmak için içilebiliyor. Kahveyi çok sevenler kahvesiz güne başlayamıyor. Peki kahve zihinsel performansı artırır mı?


Alerji testlerinin zamanlaması çok önemli

Çocuklarda alerjik hastalıklar, ebeveynlerin sıkça karşılaştığı sağlık sorunları arasında yer alıyor. Alerji testleri, alerjik hastalıkların tanısında önemli bir araç ancak bu testlerin ne zaman yapılması gerektiği konusunda dikkatli olunmak gerekiyor.


Kanser tedavisinde güçlü beslenmenin önemi

Kanser teşhisi koyulan kişilerde başlayan uzun tedavi sürecinin yanında başka birtakım sorunları da beraberinde geldiğini ifade eden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, "Bu sorunların başında da beslenme gelmektedir. Etin özellikle mangalda veya kaynatılarak çok yüksek ısıda kimyasal işlemlere maruz bırakılması kanser riskini artırır. Ancak kanser tedavisi sırasında et sağlıklı pişirilerek belirli ölçülerde tüketilebilir" dedi.


Deprem yalnızca fiziksel değil, psikolojik bir travmadır

DEPREMİN psikolojik etkileriyle baş etmede günlük yaşamda alınabilecek önlemlerin etkili olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Hale Kahyaoğlu Çakmakcı, “Deprem yalnızca fiziksel değil, psikolojik bir travmadır. Bu süreçte uyku düzeninden sağlıklı beslenme rutinlerinin sürdürülmesine kadar günlük yaşamda alınacak bazı önlemler ruh sağlığının korunmasında önem taşır” dedi.


Karaciğer hastalıklarında erken teşhisin önemi: Dikkat edilmesi gereken 5 belirti

Karaciğer hastalıkları genellikle sessizce ilerler. Bu belirtilere dikkat ederek erken tanı koymak mümkün olabilir. İşte karaciğer sağlığınız için önem taşıyan 5 uyarı işareti...


Ani Hava Değişimi Depresyona Etki Ediyor

Klinik Psikolog Karaçiçek, ani hava değişimlerinin serotonin düzeylerini etkileyerek depresyona yol açabileceğini belirtti.


Gönüllü gençler tedavi gören çocuklara hastanede karne sevinci yaşattı

Düzce Gençlik Merkezi gönüllüleri, rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gören çocuklara karnelerini hastanede teslim ederek onların yüreklerine dokundu.


’İş yerinde saatlerce hareketsiz kalmayın’

Fazla kiloların şeker hastalığına davetiye çıkardığına dikkati çeken Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, "İş yerinde uzun saatler boyunca hareketsiz kalmayın. Özellikle ofis ortamında saatlerce oturarak çalışmak diyabet riskini artırır. Fiziksel olarak aktif olmaya dikkat edin" dedi.


En zararlı yağ seçildi! Ömür törpüsü, yıllarca kandırılmışız

Yağlar yemekleri pişirmek için sıklıkla kullanılır. Yağlar sağlıklı veya sağlıksız olabilir. Yapılan yağ araştırmasının sonucunda neler var? Kanser riskini artıran yağ hangisi?


Obezitenin neden olduğu başlıca 8 hastalık

Fast food tüketiminin artması, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam nedeniyle hem ülkemizde hem de dünyada büyük bir risk haline gelen obezite, birçok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır. Obezite, sağlığı bozabilecek aşırı yağ birikimiyle tanımlanan kronik bir hastalıktır.


İşte yaz meyvelerinin dengeleyici faydaları

Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, sıcak yaz günlerinde ferahlık verirken sağlık açısından da birçok fayda sağlayan meyvelerin, dengeli tüketilmesi gerektiğini anlattı. İşte haberin detayları...


Aile hekimlerinden rapor 250 TL

Aile hekimliklerinden; sürücü raporu, sporcu raporu, durum bildirir tek hekim raporları, hac/umre için parmak izi raporu, iş sağlığı ve güvenliği raporu, akli meleke raporu, yivsiz av tüfeği raporu almak isteyenler 250 lirayı ödeyecek.İstirahat raporları, askerlik ile ilgili askeralma (ASAL) raporları ve evlilik raporları gibi raporlar ise ücretsiz olmaya devam edecek.


‘Obezite ömrü 10 yıl kısaltıyor’

Bilimsel yayınlara göre obezite tedavisine erişemeyen kişilerin yaşam süresinin yaklaşık 10 yıl süreyle kısaldığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Recep Aktimur, "Özellikle son yıllarda başarı oranlarının artması ve sonuçlarının gayet olumlu olması nedeniyle en çok tercih edilen yöntemlerin başında obezite ameliyatları gelmeye başladı. Fakat ameliyatlarla ilgili yanlış bilgiler nedeniyle çok sayıda kişi obezite tedavisine ulaşamıyor"...


Uzmanı sıraladı: Birbirinden faydalı 7 bitki çayı!

Havaların soğumasıyla birlikte bitki çayı tüketimi de arttı. İşte, birbirinden faydalı bitki çayları!


Avuç avuç yiyorsunuz ama... Kar yemek ve kar suyu tüketmek tehlike saçıyor!

Uzmanlar uyardı! Kar yemek veya kar suyu içmek mide bağırsak enfeksiyonlarına, zehirlenmelere ve solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Hatta doktorlar karla oynandıktan sonra ellerin yıkanması gerektiğini söylüyor.


İyi bir uyku rutini oluşturmak için uzmanından tavsiyeler

Kaliteli bir uyku, yaşam enerjisi, dikkat ve enerjik hissetme üzerinde olumlu etkiler sağlıyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güney Şenol, iyi bir uyku düzeninin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgulayarak, yeni yılda sağlıklı uyku rutininin nasıl oluşturulacağı hakkında bilgi verdi.


Çocuklarda D vitamini eksikliğine dikkat

Vitaminler, büyüme, gelişme ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesi için önem taşıdığını ifade eden uzmanlar, özellikle çocuklar için çok gerekli olan vitaminlerin başında D vitamini geldiğini söyledi.


Uzmanı açıkladı: Kronik ağrılardan kurtulmanın 8 yolu

Kronik ağrılar, günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve bazen bir hastalık ya da yaralanma geçtikten sonra bile süren zorlayıcı bir durumdur. Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, bu ağrılarla baş etmenin etkili yollarını ve yaşam kalitesini artırmanın yöntemlerini paylaştı.


Sirke gibi keskin hafızanın 7 sırrı! Sadece ceviz değil... Demans ve Alzaymır kapınızdan geçmiyor

Hafızanın gücünü aldığı birtakım aktiviteler ve besinler var. Zihinsel egzersizler hafızanın korunmasını sağlar. Kötü alışkanlıklardan uzak durmak ve sağlıklı beslenmek hafızanın güçlenmesini sağlar. İşte hafızanın koruyucusu 7 madde!


Çocukluk travmalarının gizli belirtileri: Uzmanlardan 5 ipucu

Çocukluk travmaları, hayatımızı şekillendirebilir ve yetişkinlikte farkında olmadan kendini gösterebilir. Uzman terapist Logan Cohen, çocuklukta yaşanan duygusal ihmalin kendini ifade etmede zorluk, sahtekârlık sendromu ve yalnızlık hissi gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirtiyor. İşte detaylar...


Kök hücre nakli sonrası doğru bilinen yanlışlar

LÖSEMA Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, kök hücre sonrası toplumda sıkça karşılaşılan bazı ‘doğru bilinen yanlışların’, hastaları enfeksiyonlara, komplikasyonlara ve hatta hayati tehlikelere karşı savunmasız bırakabileceğini belirtti. Prof. Dr. Altuntaş, “Çiğ sebze-meyve sağlıklıdır, bolca tüketilmeli düşüncesi yanlıştır. Nakilden sonra ilk aylarda çiğ meyve ve sebzeler, üzerlerinde mikroorganizma taşıyabileceğinden iyi...


Araştırma: Sağlıklı yaşlanmak için günde en az 7 saat uyku şart

Bilim insanları 'sağlıklı yaşlanmak' için ne kadar uykuya ihtiyaç olduğunu tespit etti. Yeni yapılan çalışmaya göre, sağlıklı yaşlanmak için günde en az 7 saat uyumak gerekiyor.


Çocuklar ve ergenlerde bel ağrısının en yaygın nedeni: Stres kırığı

Doç. Dr. Mustafa Kılıç, çocuklar ve ergenlerde bel ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olan spondiloliz ve spondilolistezis hakkında bilgilendirdi. Spondiloliz’in omurda stres kırığı ya da zayıflık ile ortaya çıktığını belirten Kılıç, düzenli kontrolün önemine dikkat çekti.


Kafein ve alzheimer ilişkisi: İşte araştırmanın sonuçları!

Kahve içmek sağlığımız için faydalı olabilir mi? Fransa'da yapılan son araştırma, bu sorunun cevabını kafein ve Alzheimer hastalığı ilişkisi açısından olumlu yönde veriyor. Araştırma sonucu, kafein tüketiminin Alzheimer riskini azalttığını ortaya koydu.


Ömür boyu idrar torbasıyla gezmekten ’stentle’ kurtuldu

Bursa'da gördüğü kanser tedavileri sebebiyle zor günler yaşayan 59 yaşındaki Sevginar Mutlu, takılan stentle ömür boyu idrar torbasıyla gezmekten kurtuldu. Hayat kalitesi artan Mutlu, emeği geçen doktorlara teşekkür etti.


Menopoz dönemi kadınlarda hangi değişikliklere yol açar?

Menopozun neden olduğu biyolojik ve psikolojik değişikliklerin kadın yaşamında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Op. Dr. Çiğdem Karas, menopoz döneminin kadın bedenine etkilerini anlattı.


Kilo vermenizi zorlaştıran 3 neden

Kilo vermenin sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor; ancak çoğu kişi bu süreçte zorluklar yaşıyor. ABD'li diyetisyen Courtney Kassis ise geçtiğimiz günlerde kilo verme yolunda karşılaşılan üç yaygın hatayı açıkladı.


Anoreksiya nedeniyle 29 kiloya kadar düşmüştü! Nihal Candan'ın son görüntüsü ortaya çıktı

'Dolandırıcılık' ve 'kara para aklama' suçlamalarıyla tutuklandıktan sonra Anoreksiya Nervoza teşhisi konulan Nihal Candan, sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmişti. Günden güne durumu kötüye giden ünlü isim geçtiğimiz günlerde hastaneye kaldırılmıştı. 29 kiloya kadar düşmesinin ardından tekrar yoğun bakıma alınan Nihal Candan'ın son görüntüsü ortaya çıktı. İşte detaylar…


Kola mı sucuk mu? Doktorlar asla evime sokmam diyor! 3 besin kalbi çürütüyor

Kardiyovasküler hastalıklara yol açan içecekler ve besinler var. Uzmanlar o besinleri asla evinize sokmayın uyarısında bulunuyor. Asidik ve enerji içecekleri kan basıncını yükseltiyor. Tansiyon ve şekeri tetikliyor. İşte sağlık açısından risk taşıyan 3 besin...


En kolay verilen bölgesel kilolar! Karın ve basen...

Fazla kilolar vücutta yağlanma olarak kendini gösterir. Bölgesel kilolar yağlanma oranının aynı olmadığını da belli eder. Peki vücut kilo vermeye ilk nerden başlar?


Kronik böbrek hastalığında 5 risk faktörü

Böbrek işlevlerinin uzun bir süreçte ilerleyici kaybı ile ortaya çıkan kronik böbrek hastalığı dünya çapında yaklaşık 850 milyon kişiyi etkiliyor. Eğer zamanında tespit edilerek tedavi edilmezse, kronik böbrek hasarı, böbrek yetmezliğine kadar ilerleyerek ciddi tablolara ve hayati riske yol açabilir. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. İhsan Ergün, “13 Mart Dünya Böbrek Günü” nedeniyle böbrek sağlığı hakkında önemli bilgiler verdi.


Hayat kalitesini düşüren fibromiyalji, yönetilebilecek bir hastalık

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Büşra Yeşil, fibromiyalji rahatsızlığının sadece fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal olarak da kişiyi etkileyebileceğini söyledi.